Мъж се събуди от зловещ пукот! Разрязана на две половини къща се срути, едва не уби стопанката

Разрязаната на две половини къща на Мустафа Джамал Осенски от гр. Якоруда се срути през нощта и по чудо не уби съпругата му Фатиме. Мустафа, който спял по-леко, чул зловещия пукот на стената до спалнята, събудил се и в просъница успял да измъкне от леглото жена си, преди стената да се срути върху възглавницата й.

Според сем. Осенски Аллах дал и на двамата втори живот, макар и вече да са напълно бездомни.

Пак с неговата милост те си обясняват и факта, че веднага щом се разчуло за рухналата им къща в центъра на града, им звъннала якорудчанката Гронка Виденова, която им предложила стая в апартамента си. В момента двамата живеят под чуждия покрив и се чудят какво да направят, за да имат отново свой дом.

Както „Струма“ писа, преди месец и половина къщата на Осенски бе разрязана наполовина по искане на сестрата на зам. кметицата на Якоруда Беди Осман – Фатмe Острилска, която е тяхна роднина. Острилска, която е директор на Бюрото по труда в Якоруда, била собственик на другата половина от къщата и решила да я събори, за да си направи зайчарник за усвояване на субсидии по програмата на ДФЗ „Млад фермер”. Тъй като Мустафа и Фатиме отказали да напуснат своята част от 100-годишната къща, защото няма къде другаде да живеят, Фатме Острилска издебнала, когато ги няма в града, и пратила работници да съборят нейната част от къщата по доста нестандартен начин – те разрязали покрива наполовина заедно с общия комин и оставили за външна стена на дома на Острилски стената на спалнята им. В резултат още при първия дъжд остатъкът от къщата се наводни и беше въпрос на дни кога ще падне.

За вече срутената постройка още миналата година община Якоруда е издала констативен протокол за незабавно събаряне. Въпреки молбите на семейството кметът на общината Нуредин Кафелов обаче отказа да им даде общинско жилище и семейството бе принудено да остане да живее в съборетината.

Междувременно заедно със „Струма“ Мустафа Осенски сезира за случая и областната управа, в резултат на което юристите на губернатора  подготвиха жалба срещу решението за събаряне на къщата, което вече е депозирано в Административен съд – Благоевград. Друг е въпросът, че ако заповедта падне, Осенски, които са едно от най-бедните семейства в общината, ще се изправят пред същата невъзможна ситуация – да съберат пари за укрепване на постройката или за събарянето й и вдигане на нейно място до зайчарника на Острилска на поне една стаичка, в която да доизкарат дните си.

Мустафа е бивш служител в Горското, епилепгик със 72% инвалидност и пенсия от 200 лв., а Фатиме е безработна. Синът им работи по строителни обекти в София и живее на квартира, а дъщерята е омъжена в съседно село, но няма никаква възможност да прибере родителите си.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *