Назначиха кметските наместници на най-малките села в Дупнишко, градоначалникът Първан Дангов обеща прегледи от лекари и публичен отчет

Кметските наместници на най-малките населени места в община Дупница ще работят с амбицията да ги направят по-удобни за живеене, това обявиха избраниците, след като вчера градоначалникът Първан Дангов ги представи.
Олег Димитров ще бъде новият кметски наместник на село Делян. Той е завършил специалност „Контролно-измерватели прибори и автоматични устройства“ в Минния техникум в Бобов дол. След това започва работа в местния ТЕЦ, като там е преминала цялата му кариера досега, основно в командната зала.
Анани Ангарев ще управлява Тополница. Той вече е бил кметски наместник на своето село по време на първия мандат на Първан Дангов. След това е получил доверието и на следващия дупнишки кмет – Атанас Янев, а в периода 2015-2019 г. отново е бил кметски наместник, тогава при управлението на екскмета Методи Чимев.
„Преди 20 години се направиха много неща в Тополница благодарение на Първан Дангов. Оградите на черквата, чешмите на гробищата, асфалтира се километър от центъра на селото до един от изходите. Също така градинките бяха оправени и имаха осветление. По онова време бяхме около 300 човека, докато сега сме 140 и 70 от тях сме с адресна регистрация там. Към момента селото е занемарено. Не се виждат тротоарите и градинките, речното корито е обрасло. Имаме много задачи и приоритети, които да изпълним през следващите 4 години. Най-належаща е водоснабдяването. Там имаме много проблеми. Говорихме и с кмета, и с ВиК – Дупница. Ще се постараем да направим живота в селото по-добър. В Тополница идват хора, които закупуват вили и къщи, но в същото време ние не им предоставяме добри условия. Затова се наех с тази задача отново, дано пак направим Тополница едно от уютните места“, каза при представянето си Анани Ангарев.
Бившият кмет на село Джерман Борислав Тасков пък ще ръководи с. Крайни дол през следващите 4 години.
„Лично за мен Крайни дол е населеното място, което е най-добро за живот, отдих и туризъм не само в община Дупница, а бих казал и в Кюстендилска област. Това е едно благословено от Бога място, което за съжаление през последните 12 години е било забравено от бившите управляващи от ГЕРБ – Дупница. Забравено в пълния смисъл на думата. Много от вас може би не знаят, но в Крайни дол през 1978 година се откри топла вода, която беше 48 градуса. Смятам, че с моите контакти и с помощта на местното население и хората с вили ще можем да развием потенциала му. Няма друго населено място от селата, в което да има адвокати, доктори, архитекти, инженери, журналисти, футболисти и агрономи. Това са около 150 човека, които са там основно през лятото. Заедно с тези „виладжии“ и местните хора ще превърнем това място в най-привлекателното за живеене и туризъм“, категоричен бе Борислав Тасков.
Земеделецът Борислав Симеонов е получил доверието на Първан Дангов за управление на село Палатово.
„Занимавам се със земеделие и това ме свързва със селото. Ние също сме забравени от Бога и затова разчитаме на новия кмет на общината. Надяваме се с негова помощ селото ни да стане малко по-китно. В момента населението ни е около 90 души, като половината не живеят в селото. За щастие все пак имаме магазин. Той е обикновен и селски, но е хубаво, че го имаме“, заяви Борислав Симеонов.
Две дами ще отговарят за случващото се в селата Кременик и Грамаде.
„Като по-млад представител на село Кременик, се надявам да успеем да свършим нещо повече за възрастните хора. Ще бъде хубаво да можем да им осигурим вендинг машина за лекарства, което ще им бъде от полза. Има неща, които могат да се свършат в нашето село. Дано да успеем да реализираме идеите си“, заяви Теменужка Клисарска, която ще е кметски наместник в Кременик, където в момента живеят малко над 40 души.
Боряна Методиева ще се опита да създаде удобства на своите съселяни в Грамаде, където е избрала да живее през последните две години заедно със семейството си.
„Моята задача като кметски наместник е да направим така, че животът в селото да бъде по-удобен за жителите му. Аз съм майка на две деца и от две години живеем в Грамаде. Има неща, които могат да се направят и да са от полза и за младите, и за старите“, каза Боряна Методиева.

Кметът Първан Дангов подчерта, че още преди да се впусне в битката за кметското място, е бил наясно с голяма част от проблемите на дупнишките села.
„Знаете, че съм работил като ветеринарен лекар и съм обикалял по селата, където хората са ми споделяли за своите проблеми много преди предизборната кампания. Неща, които са направени преди 20 години в мандата, в който бяхме с новия заместник-кмет Дафинка Георгиева, са единствените. Оттогава нататък не е правено нищо. Казвам го съвсем отговорно и кметските наместници могат да го потвърдят. Утвърдил съм длъжностните характеристики на всички. Там е разписано какви отговорности ще имат и ще изпълняват. Каквито задължения има един кмет на община и село, се припокриват с тези на кметските наместници. Разбира се, най-голяма е отговорността на кмета на общината, но искам отговорностите да са споделени. Това, което е необходимо да се осигурява като финансови средства за поддръжка на инфраструктурата и обществените сгради в общината, ще се прави. Всеки един от кметските наместници ще изготви програма, по която да работим заедно и във връзка със зимния сезон да проведем онези спешни мерки и действия, необходими на селата за зимата. Знаем, че в Тополница имаме проблеми с водоснабдяването и захранването с електричество. Всеки кмет и кметски наместник ще дава публичен отчет заедно с мен. Това ще спазим, мога да го потвърдя. Ще отчитаме какво са направили и особено това, което не сме направили. За да получаваме обратната връзка, да си коригираме действията като управленци и да оправдаем доверието на хората. Сигурно няма да можем да се справим с всичко. Приоритетни ще бъдат водоснабдяването и достъпът до здравните услуги. По време на предизборната кампания нееднократно ме питаха дали може да идва лекар в дадено село и да прави прегледи. В разговор съм с лекарската общност и двете болници в града. Дафинка Георгиева ще каже дали имаме възможност да финансираме такива общи прегледи и да ползваме услугите на лекарите чрез сключването на договори“, заяви градоначалникът.
ДИМИТЪР ИКОНОМОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *