На матурата по математика: Буря остави училището в Беслен без ток, мълния изгори камери за видеонаблюдение в благоевградската Гимназия по икономика

2809 седмокласници в област Благоевград и 2558 ученици в 10 клас положиха второто национално външно оценяване по математика вчера. Изпитът в 7 клас се проведе в 86 училища, като на него не се явиха 121, завършващи основно образование. При десетокласниците от общо 56 училища отсъстващите бяха 124. По този повод началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов коментира, че броят на неявилите не е голям и е под 3 процента.

„Положителното е, че не се наблюдава концентрация на голям брой отсъстващи от едно училище”, изтъкна Ив. Златанов и допълни, че изпитите са протекли нормално.

Единствено в училището в Беслен заради разразила се буря е било прекъснато електрозахранването, но е осигурен генератор за провеждането на НВО.

Как стартират изпитите репортер на „Струма” проследи в две благоевградски училища – Професионалната гимназия по икономика „Иван Илиев” и 7-о СУ „Кузман Шапкарев”.

Първа още към 7 часа, когато и квесторите влизаха в сградата, на двора в ПГИ бе Христинка Богданска, която сподели, че малко се притеснява и постигнатият резултат е важен за нея. Любопитното е, че десетокласничката от специалност „Оперативно счетоводство” е сред едва 8-те ученици в областта, явили се и на национално външно оценяване по френски език.

„Просто миналата година изучавахме в училище френски език и сега иска да си проверя знанията”, каза Христинка и определи като най-труден от всички изпити този по математика. В това бяха категорични и нейни съученици, които коментираха, че като цяло НВО по български език и литература не ги е затруднило, но масово не им е стигнало времето.

Припомняме, че в пилотното, тоест провеждащо се за първа година национално външно оценяване по БЕЛ завършващите първи гимназиален етап имаха на разположение час и половина /90 мин./ за тест от 23 въпроса. Вариант за изпита в Министерството на образованието не беше теглен, тъй като той бе само един. Десетокласниците трябваше да формулират собствена теза по откъс от одата „Левски“ на Иван Вазов. Изборът за тях беше между две теми: „Цената на чистата съвест“ и „Вечната истина“.

Че е била на „кантар”, писала е буквално до последната минута и едва е смогнала, призна Венислава Стоименова от специалност „Икономика и менижмънт”, а сестра й Деси, с която са близначки и са в един клас, сподели, че не й останало време за две задачи.

Десетокласници демонстрираха и желязна логика, като разкриха какъв е смисълът и същността на НВО.

„Целта е да се провери какъв е резултатът от онлайн обучението. И тъй като то не може да се отчете като неефективно, значи ще вземем изпитите”, поясниха ученици, които бяха в двете крайности. Едни, притеснени, решаваха фукции на телефоните си, а други чакаха спокойно да заемат местата си.

Малко преди 7,30 часа на двора слезе и директорът на ПГИ Ася Бояджиева, която лично следеше пред двата входа да няма струпване и учениците да носят маските си по-правилния начин, или личните предпазни средства да покриват и носовете им.

Оказа се, че на фона на натовареността в края на учебната година от Гимназията по икономика е трябвало да се справят с неочаквано предизвикателство. Ден преди изпита по математика, в късния следобед след приключване на цялостната подготовка върху сградата пада мълния. Гръмоотводите се задействали, но вследствие токовия удар изгарят 4 от камерите за видеонаблюдение и се налага спешна диагностика на сървърите и техниката. От ръководството на Гимназията по икономика успяват да се справят с критичната ситуация и вчера 105-имата десетокласници /от които само двама не се явиха/, разпределени в 13 зали, положиха изпита.

Най-натоварено откъм организация бе в средните училища, където с час разлика стартираха и двете НВО. Така веднага след влизането на десетокласниците в 7-о СУ започнаха да се събират и 93-мата седмокласници, които също признаха, че математиката им е по-трудна от българския език и литература.

При учениците на двора бе и преподавателят по математика Анатоли Бенов, който лично се интересуваше как са децата, успокояваше ги и съветваше да бъдат спокойни.

На въпроса защо математиката е по-плашеща и трудна за учениците, и то не на училищно, а на национално ниво, учителят коментира: „Математиката е царицата на всички науки. Изисква постоянство и системен труд. За съжаление обаче децата са свикнали да достигат до нещо по-най бързия начин и не проявяват необходимата упоритост”, анализира А. Бенов и посочи, че онлайн обучението няма как да не даде отражение на подготовката, още повече че при присъственото обучение самият той е давал консултации два пъти седмично.

По отношение на новите учебни програми учителят изтъкна, че действително от МОН работят за олекотяване на учебното съдържание, но има още много какво да се направи в тази посока. „Например да се преструктурира материал и да се намали самото учебно съдържание. Факт е, че часовете за упражнения все не са достатъчни. Това се усеща в най-голяма степен при геометричните задачи”, констатира учителят по математика и всъщност с няколко изречения даде отговор защо за мнозина ученици математиката е истинско предизвикателство.

Резултатите от националните външни оценявания в 7 и 10 клас трябва да бъдат обявени до 25 юни. Издаване на свидетелството за завършено основно образование /на удостоверение за завършен първи гимназиален етап/ е до 2 юли. От 5 юли започва подаване на документи за участие в приема сред 7 клас.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

2 Коментара

  1. Оги

    Жалко, няма да се види дали децата са измерили правилно миокито и черешите от предното тестване….или са им подсказали

    Отговори
  2. Оги

    Жалко, няма да се види дали децата са измерили правилно миокито и черешите от предното тестване….

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *