Неврокопският митрополит Серафим откри благотворителната изложба-базар в благоевградското 8 СУ 

Неврокопският митрополит Серафим откри благотворителната изложба-базар „Благословена да е ръката, която дарява“ в 8 СУ „Арсени Костенцев“. Инициативата, посветена на Рождество Христово, се провежда за 18-а година и в нея се включват учениците от 1 до 7 клас, учители, родители. Така, обединявайки усилия и водени от добротворство, в продължение на цяла година /или веднага след приключването на предходния базар/ заедно изработват прекрасни сувенири, украси, макиажи…

Самото откриване на базара вчера се превърна в своеобразен празник, изпълнен с много емоции, усмивки и вяра в доброто. За тържествеността и настроението допринесе и подготвената програма. Наред с музикалните изпълнения на сцената излязоха и коледари, гимнастички, а първокласници, изучаващи „Религия – православие“, отправиха специален поздрав към Негово Високопреосвещенство и го изненадаха по вълнуващ начин.

„34 години съм в училището, но скоро не съм се вълнувал толкова от прекрасни изпълнения като вашите“, обърна се директорът на 8 СУ Сергей Биров към участниците в програмата и техните ръководители начело с учителката по музика Елена Бърдарска.

С. Биров сподели, че преди 18 г. базарът е тръгнал плахо, но постепенно е набрал скорост и днес това е една значима проява, даваща възможност на децата от 8 СУ не само да се изявят, но и да се възпитават в общочовешка ценност, каквато е благотворителността.

Митрополит Серафим пожела на учениците да са здрави, да слушат родителите и учителите си.

Сред официалните гости бяха и началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов и председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, а в празничната атмосфера се потопиха и студенти от Факултета по педагогика на Югозападния университет, които по това време бяха на практика в училището.  

Изложбата-базар ще остане отворена до коледните празници. Със събраните средства ще бъдат подпомогнати ученици в неравностойно положение. За втора година част от сумата от базара-изложба ще бъде дарена за изграждането на православния храм „Свети Мина“ в района на пазара.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *