Новите мерки у нас влизат в сила от полунощ

От полунощ влизат в сила новите мерки срещу коронавируса у нас. За две седмици се прекратяват присъствените часове в гимназиалните класове и в университетите. Спират и извънкласните дейности, както и занималните, езиковите школи и образователните центрове. 

Въвежда се ограничение от 30 души за семинарите, изложенията и други мероприятия.
При театри, кина и концерти публиката се намалява на 30%.
Спортните събития и на закрито и открито ще са без публика. Изключение се допуска за международния турнир по тенис Sofia Open, като публиката ще седи през две седалки. 

Барове, дискотеки и нощни заведения съща ще останат затворени за две седмици. На една маса в ресторантите може да има максимум по 6 души, а разстоянието между столовете на отделните маси трябва да е метър и половина.   

Веднага, след като обяви мерките, здравния министър обясни защо се налагат новите ограничения. В статус във Facebook той предупреди, че вирусът вече се разпространява дифузно, а не в огнища.  Д-р Ангелов допълва още, че ни очакват тежки зимни месеци и рискът здравната система да не издържи, е реален. 

Реакция дойде и от медиците на първа линия. Професор Асен Балтов, който управлява най- голямата спешна болница у нас – “Пирогов”, определи новия режим като мек.

Междувременно лекари от “Пирогов”, ВМА, Окръжна и Александровска болница излязоха пред лечебните заведения точно в 20.00 ч. снощи. Със светлини в ръка те призоваха хората да се вслушат и да спазват мерките, които се налагат срещу заразата. Месеци след началото на кризата медиците са на работните си места, въпреки умората. Апелът им е да спазваме трите основни правила – дистанция, дисциплина и дезинфекция. 

Премиерът Борисов също подкрепи медиците на първа линия. Късно снощи в пост във Facebook той заяви, че не може и не бива всичко в държавата да спре, но с отговорност може да се отслаби разпространението на заразата. 

“От нас зависи да минем по по-лекия път. Веднъж доказахме, че заедно можем да се справим, да го направим пак”, призовава Бойко Борисов. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *