Нов ръст на заразените с коронавирус в Германия! Въведоха по-строги мерки в Кьолн

За трети пореден ден Германия регистрира сериозен ръст в новите случаи на Ковид-19. В Кьолн вече са в сила нови ограничения на публичния живот. Ако тенденцията продължи, и други германски градове ще го последват.

В рамките на едно денонощие в Германия са регистрирани 4721 нови случая на заразени с коронавирус, съобщава институтът „Роберт Кох”. За трети пореден ден положителните проби във федералната република надхвърлят 4000.

Какви ще са новите ограничения, ако тенденцията продължи?

Германската канцлерка Ангела Меркел разговаря с кметовете на 11 големи града в страната. Те обсъдиха новите мерки, които поетапно ще бъдат въвеждани, ако случаите на заразени продължат да нарастват.

Ако бъдат регистрирани над 50 новозаразени на 100 хиляди жители в рамките на седмица, се планират редица нови ограничения – обхватът на задължението за носене на маски ще бъде увеличен, ще има нови мерки за ограничаване на социалните контакти и в случай че е необходимо, ще бъдат затваряни заведенията и магазините в определени части от денонощието. Може да се стигне и до ограничаване на продажбата на алкохол, пише факти.бг. Ако ръстът на новозаразени не бъде овладян в рамките на 10 дни, ще се престъпи към други рестрикции, предимно на частните празненства, обясни още Меркел. След две седмици ефектите от новите ограничения ще бъдат подложени на обсъждане.

Без алкохол и задължително с маски по централните улици в Кьолн

Четвъртият по големина град в Германия – Кьолн, също беше категоризиран като рисков район. Там в последните седем дни случаите на нови инфекции на 100 хиляди души надхвърли 50. Местните власти вече реагираха на нарастващата заплаха от заразяване. От тази събота е забранена консумацията на алкохол на публични места след 22:00. В парти зоните на града през уикенда важи забрана за продажба на алкохолни напитки. Навън могат да се срещат максимум пет човека от различни домакинства, а не десет, както досега. В пешеходните части на Кьолн носенето на маска вече е задължително.

През изминалата седмица германската столица Берлин също беше категоризирана като рисков район. Затова там беше наложен вечерен час: между 23:00 и 6:00 всички търговски обекти с изключение на бензиностанциите и аптеките затвориха врати. Кметицата на Кьолн Хенриете Рекер заяви, че за момента затваряне на заведения и магазини в Кьолн не се планира.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *