Общинският съветник в Разлог Захари Беличенов за втори път не успя да докара до хотела си вода от „Гулийна баня”, извори №4 и №5 изчерпани

Общинският съветник в Разлог Захари Беличенов се сблъска челно с проблема изчерпан дебит на минералната вода в част от сондажите на находище „Гулийна баня“ в с. Баня. Беличенов реши да докара минерална вода в хотела си в местността Русковица, но се оказа, че към момента в каптираните естествени извори №4 и №5 на находището за минерална вода няма свободни водни количества. Той подаде уведомление, че смята да изгради външен басейн с обем 300 куб.м, 2 джакузита и 6 душа, за което му е необходимо до 0,38 л/сек средногодишен дебит за 365 дни, или общо годишно водно количество до 11 610,60 куб.м, в категория „Водоползване за профилактика, когато минералните води се ползват чрез лечебни и рехабилитационни съоръжения в обект, който не е регистриран по Закона за лечебните заведения“. Водата в двата извора обаче вече е раздадена.

Предвид възможността да се намери друг неизчерпан минерален извор в с. Баня за снабдяване на хотела на съветника, от РИОСВ са му припомнили, че трябва да мине през процедура за издаване на разрешително за водовземане, което е в прерогативите на кмета на Разлог Красимир Герчев след съгласуване с директора на Басейнова дирекция, а след това разрешителното трябва да бъде одобрено от колегите на инвеститора в ОбС.

Последните фази – предложението от кмета и гласуването в ОбС, едва ли ще затруднят инвеститора, като се има предвид, че преди 2 г. предишният ОбС даде съгласие без всякакви проблеми общината да построи канализация до хотела му.

Преди 3 г. Беличенов всъщност искаше да докара до басейна на хотела си минерална вода по 55-метрово отклонение от трасето, тръгващо от Сондаж 1 „Гулийна баня“, но тогава по същата причина – изчерпано количество, му отказа Басейнова дирекция. Имаше и други причини за отказа – нивото на минералната вода е паднало рязко с над 1 метър, а освен това трасето на водопроводното му отклонение попадаше в границите на зони за защита на водите и в санитарно-охранителната зона на „Гулийна баня”, което също правеше строежа невъзможен.

З. Беличенов е един от най-успелите бизнесмени в гр. Разлог. Той има баровски имот в комплекса за голф край Разлог, рибарник и разностранни бизнес интереси – занимава се с разпространение на интернет и телекомуникационни услуги, изграждане на кабелни мрежи, търговия, уреждане на състезателни права, представителство пред клубове, школи, федерации и други институции, трансфери.

Той е известен още и като инициатор през 2011 г. на протестите в подкрепа на строителството в Пирин, както и с отстраняването му по съдебен път от съветническото място в ОбС, което заемаше в мандат 2011-2015. Изгонването му от ОбС бе след решение на Комисията за конфликт на интереси, според която в разрез със закона той е гласувал д-р Божидар Велев да стане управител на местната МБАЛ въпреки близките роднински отношения между двамата.

За разлика от съветника, общинската администрация на Разлог поиска минерална вода от каптиран извор №2 и получи разрешение от БДЗБР, тъй като в този извор вода все още има. Тя е необходима на общината за захранване на чешма за обществено ползване. Необходимото количество за захранването й е 0,05 л/сек, или 1576,8 куб.м на година.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *