HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Отличничката на випуск 2017 на Математическата гимназия Елена Тупарова с почетен приз от МОН “Национална диплома”

Отличникът на тазгодишния випуск на Природо-математическа гимназия “Акад. С. П. Корольов” – Благоевград Елена Тупарова бе удостоена с почетното отличие на Министерството на образованието и науката “Национална диплома”. Тя е сред 28-те абитуриенти от цялата страна и единственият в областта носител на престижното отличие за тази година, което се присъжда за постигнат общ успех от дипломата за средно образование “Отличен” /6.00/ и за изявени способности в областта на науката, техниката, културата и спорта. То има морална стойност и е признание за значими постижения на ученици от българските училища.
Елена наследява любовта към математиката и информатиката и от родителите си Даниела Дурева-Тупарова – доцент по методика на обучението по информатика в Природо-матическия факултет на ЮЗУ, и Георги Тупаров, който също е доцент по информатика и преподава в ЮЗУ, а понастоящем работи в Нов български университет.
По време на 8-годишното си обучение в ПМГ Елена развива своите заложби и талант и се утвърждава като един от най-изявените ученици, и то не само в областта на природните науки. Още като петокласничка в Математическата гимназия се класира за националния кръг на олимпиадата по информационни технологии, където завоюва 4-то място. През годините е многократен носител на престижни награди от математически състезания и турнири. Наред с това няколко години се представя отлично на националния кръг на олимпиада по немски език. По този повод директорът на ПМГ Николай Каращранов коментира, че Елена е с разностранни интереси и успехи.
Талантливата девойка заслужи званието “Математик на випуск 2017 и на ПМГ”. Тя завърши средното си образование с успех 6.00, като изкара две пълни шестици на матурите по БЕЛ и по математика.
След блестящо представяне на националното състезание по математика “Проф. Борислав Боянов” тя бе приета студентка в Софийския университет, издържа изпити и за университет във Виена и все още не е решила къде да учи избраната от нея специалност “Информатика”.
Церемонията по връчването на Националната диплома се състоя в ПМГ в присъствието на директора Николай Каращранов, класния ръководител на Елена, математичката Биляна Поповска, учители, преподавали й през годините, старши експерта по чуждоезиково обучение Любка Стоименова, която връчи престижното отличие на изявената зрелостничка. На церемонията присъстваха и съученици на Елена, нейните родители и близки.
Наред с Елена Тупарова с престижния приз през годините са удостоени и други възпитаници на ПМГ, като едни от тях са Кирила Захариева от випуск 2013 и Ивайло Димитров – випуск 2014 г. Сред малцината носители на “Национална диплома” в Пиринско са и Теодора Пискова – випуск 2015 на Езиковата гимназия, и Теодора Бухлева, завършила гоцеделчевската Математическа гимназия през 2015 г.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. Диплата

    Мамата и татата и да дигат мизата на студентите и да диплят пачки за Виена!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *