ОТ ЮНИ: Туристи в Дупница ще гледат в 220-м бездна в м. Софарджик през стъклен под на панорамна площадка

Панорамна площадка на Софарджик ще посреща още това лято туристите, жителите и гости на община Дупница. Архитектурният елемент бе заложен в капиталовия списък на община Дупница с максимална цена 55 000 лева за изграждането му.
“Проектът бе изцяло готов още през 2019 година, тъй като преди това имаше около година нужда за изготвянето му – разрешителни, геологически изследвания, заснемания, направа на конструкция, и планирахме миналата година дори да го реализираме. Пандемията обаче осуети този ни план, но сега вече го започваме. Такива панорамни площадки се радват на сериозен интерес в цял свят, а в България най-популярна е Орлово око в Родопите, която привлича стотици туристи всеки ден. С екипа ми търсехме такова място, което да отговаря на претенциите за атрактивност, възможност за достъп и в същото време да бъде с красиви гледки, и се спряхме на Софарджик, който е на над 900 метра надморска височина. Ще бъде изградена 20-метрова изгледна площадка, тип мост, като в края ще бъде монтиран прозрачен под. Около 220 метра е пропастта, над която ще застават посетителите и ще могат да се радват на уникалната природа и панорама, която се разкрива. Съоръжението ще бъде конструкция, а не бетон.
Освен панорамната площадка по пътя са и Бистришкият водопад, Цръната скала и Морените, които са невероятни природни феномени.
Ако нещата се случват както трябва, още през месец юни първите ще могат да стъпят на панорамната площадка. Още повече че преди няколко години изградихме и екопътека до Самоковището, така че един ден приятна разходка в планината ще бъде от полза за всички”, коментира кметът инж. Методи Чимев.
В последните години село Бистрица привлича все повече туристи, които използват населеното място като изходна точка за туризъм до Седемте езера и хижа “Иван Вазов”.
“Вече проведохме няколко срещи с кмета на Бистрица Кирил Огненски, за да обсъдим вариантите за подходи, указателни табели, начини за поддържане чистота… Вероятно ще се наложи да обособим и паркинг над селото, откъдето да бъде изходната точка”, допълни инж. Чимев.
ИВАН ПЕТРОВ


Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *