Абитуриенти от Кюстендил влязоха в съдебните зали по дела за кражби и наркотици

Кюстендилски гимназисти, завършващи средното си образование тази година и възнамеряващи да кандидатстват във висши учебни заведения за специалност „Право”, се включиха в инициативата Ден на отворените врати в Съдебната палата в Кюстендил. Зрелостници от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт „Йордан Захариев“ присъстваха на въззивни наказателни дела в Окръжен съд – Кюстендил и наказателни дела от общ характер в Районния съд. Така те имаха възможност да се запознаят с работата на съдията, прокурора и адвоката в съдебна зала. Делата, които наблюдаваха учениците в Окръжен съд, бяха с предмет: кражба, представляваща опасен рецидив; неплащане на издръжка, квалифицирани състави на телесна повреда по хулигански подбуди и др. В Районен съд – Кюстендил абитуриентите наблюдаваха съдебни процеси по жалби срещу наказателни постановления на сектор „Пътна полиция“ и „Автомобилна администрация“, както и разпоредително заседание по дело за държане на високорискови наркотични вещества.

„Стараем се винаги максимално обществото да е запознато с нашата дейност и за нас е много важно тази подготовка да започне още от ученическите години. Затова са и тези събирания. Поканихме деца, които са ориентирани към правото. Децата проявиха интерес и това много ни зарадва, защото така те ще продължат нашето дело. Тази година учениците са по-малко, тъй като се съобразихме и с епидемичната обстановка”, заяви съдия Мая Миленкова

Учениците получиха като подарък Конституцията на Република България, книгата „Съдията“ в памет на Румен Янков, информационни материали за работата на съда и прокуратурата и удостоверение за участието си в Деня на отворените врати 2021 година. Те им бяха връчени от председателя на Окръжен съд – Кюстендил съдия Пенка Братанова, председателя на Районен съд – Кюстендил съдия Мая Миленкова, окръжния прокурор Камелия Стефанова и районния прокурор Галина Димитрова.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *