Пиле с грах на фурна

Подгответе нужните продукти

• 900 грама замразен грах

• 400 грама нарязан праз (нарязан на филийки на около 3 см дебелина)

• 2 големи скилидки чесън (обелени и смлени)

• 4 х 15 мл супени лъжици сух бял вермут или вино

• 2 х 15 мл супени лъжици обикновен зехтин (плюс още за заливане)

• 2 супени лъжици кристали от морска сол (плюс още за поръсване)

• 1 малка връзка пресен копър (накъсан на парчета)

• 8 пилешки бутчета с кожа и кост

Начин на приготвяне

1. Загрейте фурната до 200°C или 180°C с вентилатор. След това изсипете замразения грах в голяма тава за печене, върху него сипете праза, чесъна, вермута, 2 супени лъжици олио, 2 чаени лъжички морска сол на кристали и по-голямата част от копъра. Обърнете всичко заедно в тигана – разбийте всички големи бучки от замразения грах – докато се смесят добре. Съветвам ви да носите латексови ръкавици като предпазна мярка, само за да не получите измръзване докато се занимавате с граха, въпреки че все пак ще усетите студа.

2. Подредете пилешките бутчета, с кожата нагоре, върху подредените зеленчуци, след това ги поръсете с малко зехтин и ги посипете обилно с кристали морска сол, преди да ги запечете във фурната за 45 минути. Извадете от фурната тавата, разбъркайте леко граха или го натиснете, така че малкото, които седят на повърхността и изсъхват от топлината, са потопени в течността. Не правете същото с праза обаче, тъй като парченцата, които надничат, ще станат успеят да се карамелизират от топлината. Поставете тавата отново във фурната за още 30 минути, през което време грахът и празът ще омекнат, а пилешкото месо ще бъде крехко и изпечено, кожата му ще стане златиста и хрупкава. Всички съставки ще смесят вкусовете си и така резултатът ще е магнетичен.

3. Откъснете останалите листа копър и ги разпръснете отгоре при сервиране, може би ще е добре с малко задушени пресни картофи, за да попият соковете от грах и пиле.

Важна информация

Направете предварително и съхранявайте

След като хапнете от вкусното ястие, а след това охладете остатъците в рамките на 2 часа след готвенето. Сложете ги в херметически затворен контейнер и ги съхранявайте до 3 дни. Когато ще ядете пак, загрейте остатъците отново в тенджера или микровълнова фурна, докато се затопли докрай.

Ако предпочитате, можете да използвате лек пилешки бульон вместо вермут или вино.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *