
Подгответе нужните продукти
• 900 грама замразен грах
• 400 грама нарязан праз (нарязан на филийки на около 3 см дебелина)
• 2 големи скилидки чесън (обелени и смлени)
• 4 х 15 мл супени лъжици сух бял вермут или вино
• 2 х 15 мл супени лъжици обикновен зехтин (плюс още за заливане)
• 2 супени лъжици кристали от морска сол (плюс още за поръсване)
• 1 малка връзка пресен копър (накъсан на парчета)
• 8 пилешки бутчета с кожа и кост
Начин на приготвяне
1. Загрейте фурната до 200°C или 180°C с вентилатор. След това изсипете замразения грах в голяма тава за печене, върху него сипете праза, чесъна, вермута, 2 супени лъжици олио, 2 чаени лъжички морска сол на кристали и по-голямата част от копъра. Обърнете всичко заедно в тигана – разбийте всички големи бучки от замразения грах – докато се смесят добре. Съветвам ви да носите латексови ръкавици като предпазна мярка, само за да не получите измръзване докато се занимавате с граха, въпреки че все пак ще усетите студа.
2. Подредете пилешките бутчета, с кожата нагоре, върху подредените зеленчуци, след това ги поръсете с малко зехтин и ги посипете обилно с кристали морска сол, преди да ги запечете във фурната за 45 минути. Извадете от фурната тавата, разбъркайте леко граха или го натиснете, така че малкото, които седят на повърхността и изсъхват от топлината, са потопени в течността. Не правете същото с праза обаче, тъй като парченцата, които надничат, ще станат успеят да се карамелизират от топлината. Поставете тавата отново във фурната за още 30 минути, през което време грахът и празът ще омекнат, а пилешкото месо ще бъде крехко и изпечено, кожата му ще стане златиста и хрупкава. Всички съставки ще смесят вкусовете си и така резултатът ще е магнетичен.
3. Откъснете останалите листа копър и ги разпръснете отгоре при сервиране, може би ще е добре с малко задушени пресни картофи, за да попият соковете от грах и пиле.
Важна информация
Направете предварително и съхранявайте
След като хапнете от вкусното ястие, а след това охладете остатъците в рамките на 2 часа след готвенето. Сложете ги в херметически затворен контейнер и ги съхранявайте до 3 дни. Когато ще ядете пак, загрейте остатъците отново в тенджера или микровълнова фурна, докато се затопли докрай.
Ако предпочитате, можете да използвате лек пилешки бульон вместо вермут или вино.