ПОВОД ЗА ГОРДОСТ! 31 гимназисти от Благоевград взеха безсрочни дипломи DELF от Министерството на образованието на Франция, валидни в цял свят

Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов” – Благоевград заслужи място сред 50-те училища в света, удостоени за втори път с почетния знак за отлично качество на обучението по и на френски – LabelFranceEduction.Това се случи вчера следобед на церемония в учителската стая. В гимназията лично дойдоха Пиер Колио, съветник по културно сътрудничество към френското посолство в България и директор на Френския институт, и Клодия Калво – аташе по образованието към посолството на Франция. Високопоставените гости посрещна директорът на ЕГ Тинка Попова, която ги увери, че всички присъстващи учители са със зелени сетификати за ваксинация, поканените 10 ученици са с отрицателни тестове и в училището спазват всички противоепидемични мерки.



Присъстващите дванадесетокласници се снимаха с дипломите , а представителите на 12 „г” държаха да увековечат момента и с учителката си К. Пешева

П. Колио поздрави учениците и педагозите и заедно с К. Калво връчиха официални дипломи DELF, ниво В1 и В2, издавани от Министерството на образованието на Франция. Те се придобиват след положен и съответно издържан изпит /слушане, четене с разбиране, писменно и устно изразяване/, валидни са в цял свят и са безсрочни. Тази година своите знания по езика доказаха 31 ученици на ЕГ. Именно с оглед на противоепидемичните мерки присъстваха 10 от тях, в лицето на дванадесетокласници, покрили ниво В2, което неофициално по френски език се счита за най-високото, тъй като С1 не се изисква при кандидатстване в университети или пък е необходим само за определени, специфични специалности.  


П. Колио подписа сертификата за знака /сн. 3 / и го връчи на директора Т. Попова

„Действително изпитите не са леки. Провеждат се в продължение на два дни пред специална комисия от Френския институт”, сподели знаменосецът на гимназията Стойчо Шопов, който бе сред получилите официалния документ. За пръв път в историята на ЕГ има и ученик – Силвена Йовчева, която е от немската паралелка, но успешно полага изпита и за френска диплома.


Стойчо Шопов и Силвена Йовчева при получаването на френските дипломи  

„На мен лично немският ми е по-труден от френския, може би заради падежите. Френски уча от много години, затова тук, в училище, се насочих към немския език”, призна Силвена, която владее на отлично ниво и английски език.

Особенно вълнуващ бе моментът, когато Пиер Колио подписа и връчи на директора Т. Попова официалния документ за удължаване срока на почетния знак LabelFranceEduction.

Както „Струма” писа, през месец февруари 2016 г.  френският посланик тогава  Ксавие Лапер дьо Кабан дойде в ЕГ ,,Акад. Людмил Стоянов” по случай тържествена церемония за откриването на почетния знак. LabelFranceEduction е признание за отлично качество на билингвалното обучение по френски език, издадена от френския министър на външните работи, с която се удостояват училища извън Франция, осигуряващи високо ниво на обучение и успешно овладяване както от езикова, така и от културна гледна точка. Самият сертификат за знак се издава за срок от 5 години, след което може да бъде удължен или не. Показвайки трайни и изключително високи образователни резултати, ЕГ – Благоевград отново заслужи престижното отличие. По този повод директорът на Френския институт подчерта, че Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов” е сред едва 50-те училища в света, получаващи знака за втори път.  

„Зад този знак стои трудът на прекрасните млади хора – нашите ученици, подкрепата на родителите им и усилията на колегите учители, както и тяхната екипна работа, висок професионализъм”, каза Т. Попова. Тя благодари за високата чест, признание и подчерта, че Езиковата гимназия е сред малкото привилегировани училища, посрещащи всяка година учители, носители на езика. Сега благодарение на доброто сътрудничество с Френския институт в ЕГ отново има преподавател от Франция.                      

След официалната част Пиер Колио и Клодия Калво разговаряха с учениците, разбира се, на френски език и проведоха работна среща с ръководството и учители.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *