Топ теми

Правителството подписа споразумение с Българската аграрна камара

Правителството подписа споразумение с Българската аграрна камара, с което се уреждат освен сумите за подпомагане и механизмите за плащане по така наречената „украинска помощ“. Беше дадена заявка, че ще се променят закони и ще се преговаря с Европейската комисия за условията на зелената сделка, които влияят на земеделския сектор. Създава се работна група, която ежемесечно ще отчита изпълнението на договореното. 

Директорът на Държавен фонд Земеделие Георги Тахов не пожела да назове сумите за подпомагане в споразумението, които ще се разпределят между всички земеделски производители.

„Всички финансови параметри, които са договорени в днешното споразумение, ще намерят отражение към абсолютно всички земеделски стопани, независимо от коя браншова организация са“.

Премиерът Николай Денков е категоричен, че договореното днес ще бъде приложено за всички селкостопански сектори. Той посъветва протестиращите земеделци, които утре планират демонстрация пред Министерския съвет да прочетат подписаното споразумение:

„Всеки има право да протестира в рамките на закона. Който иска да протестира, но да не нарушава закона. Бяха поставени определени искания към мен. Всички тези въпроси, които са поставени, имат своето отражение в споразумението, което подписахме. Ако някой има претенции към споразумението, нека първо да го прочете“.

Министърът на земеделието Кирил Вътев заподозря, че продължаващите протести с настояване за неговата оставка са заради започнали проверки:

„Регламентът изисква от нас всички животни да бъдат идентифицируеми с електронни устройства. Ние, за да закупим тези устройства, трябва да преброим животните. Те ни упрекнаха, че ги тероризираме“.

БНР

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *