Заледяване е една от причините за верижната катастрофа в София

Заледяване на пътя и несъобразена скорост е причината за снощната верижна крастрофа на околовръсното в София. Такова е мнението на пътни експерти, предава NOVA. Шофьорите са подценили и факта, че минават по виадукт, при който въздушното течение оказва голямо влияние на пътната настилка.

Стоян Миланов се разминава на косъм от верижната катастрофа.  Сблъсъците между колите запечатва с видеорегистратор. Казва, че се спасява от ударите благодарение на съобразената скорост.

„Натиснах спирачката и нищо не се случи, чух просто хрущене на гумите. Ако бях карал малко по-бързо и другите щяха да се нацелят в мен”, смята Стоян.

„Мога да кажа само, че беше заледен леко пътя. Аз бях на доста голямо разстояние от тази кола и успях да спра”, споделя друг шофьор, който обаче е ударен отзад.

Пътни експерти предполагат, че голяма част от участниците в катастрофата са видели опасността твърде късно. А при рязкото падане на температурите се е получил така нареченият „черен лед”. 

„При тези съоръжения въздушните маси минават над и под тях. Няма какво да ги топли и те просто замръзват. Такъв инцидент може да бъде предотвратен единствено, ако водачът види и вземе мерки да намали скоростта, ако автомобилът е със зимни гуми, тъй като може би експертизите ще покажат каква част от автомобилите са били с летни гуми”, обясни експертът по пътна безопасност Румен Дунев.

При верижния сблъсък пострадаха двама шофьори. След преглед 46-годишен мъж се е оказало, че не се нуждае от хоспитализация. 36-годишна жена е настанена в неврохирургия в „Пирогов” със сътресение на мозъка. А Стоян все още не може да се отърси от снощната  гледката. За да не бъдете герои в подобни катастрофи, експертите съветват – шофирайте внимателно и не подценявайте непредвидимата зимна обстановка!

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *