Признаците, че прекалявате със солта

Солта е най-използваната подправка в кухнята, присъства във всеки дом и се използва за почти всяко ястие. Това често води до прекаляване с нея, което не е никак препоръчително. Всъщност напълно иронично, солта се смята за вреда, но пак е най-използвана. Всеки решава за себе си дали да я ограничи в менюто. Според експертите пълното изключване от менюто също не е препоръчително, защото солите съдейства за преноса на сигнали от мозъка до нервите, мускулите и органите. Така че ви предлагаме да видите кои са признаците, че прекалявате със солта – ако имате някой от тях, може би е време да намалите количеството на приеманата сол. Доста често хапвате готови и преработени храни – в тях се съдържат големи количества сол.

Всяко пакетче чипс, снакс или друга храна има толкова много сол, чието точно количество няма как да разберете. Затова е препоръчително да хапвате домашно приготвен чипс и каквато и да е друга храна, защото знаете колко сол сте сложили вътре.

Дефицит на вода – ако ядете много сол, това кара организма да изчерпва запасите от вода и вероятно ще се чувствате жадни непрекъснато. Тогава настъпва дехидратация в организма, защото сте прекалили със солта. Оттам може да получите проблеми със стомаха, главоболие, газове и други. В никакъв случай не добавяйте и алкохол, защото със сигурно ще имате дефицит на вода.

Подут корем – както и лице, крака, талия, тежест в тези области – това е индикатор за прекаляване със солта. Може сутрин се забелязвали как не се чувствате комфортно в тялото си. Това се получава заради задържането на излишни течности в организма, които съдейства и за покачването на килограми, освен за всичко останало. За да се върнете към нормалното си състояние, преустановете или поне ограничете солта в менюто си. Чувствителност към вкусове – ще забележите промяна при начина, по който усещате вкуса на храната, защото вкусовите ви рецептори привикват към солта. Вероятно храна без сол ще ви се струва направо ужасна. Ако потърпите известно време обаче, ще видите как продуктите отново имат вкус и той ви допада.

Стомашни проблеми – прекалената консумация на сол може да доведе до поява на стомашен дискомфорт. Солта увеличава нивата на бактерия в стомаха, която може да причини гастрит и язва. Освен това не се учудвайте, ако получавате киселини, гадене или повръщане, след като прекалите със солта.

Високо кръвно – ако сте от хората, които имат високо кръвно налягане, задължително ограничете консумацията на сол, тъй като тя съдейства за покачването на кръвното. Освен това задържането на вода в организма, което също се причинява от солта, води до затрудняване на функцията на кръвоносните съдове и сърцето.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *