Първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ се върна в Турция

Първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ днес се върна в Турция, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Гезеравджъ кацна днес на летище Есенбога в Анкара. Той бе посрещнат от министъра на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Каджър. 

Космонавтът каза пред журналисти, че успешно извършената му мисия „не е индивидуален успех, а представлява успех за всеки в Турция“.

Това беше само началото, добави той.

Миналата седмица Гезеравджъ се завърна на Земята, след като успешно приключи мисията си на Международната космическа станция (МКС). Той извърши 13 различни научни експеримента. Научната мисия, която започна с изстрелването на 19 януари, продължи 18 дни на МКС, където Гезеравджъ и още трима космонавти пристигнаха след 36-часово пътуване, и завърши с връщане на Земята на 9 февруари 2024 г. след 47-часово пътуване.

Общо 13 деца посрещнаха Гезеравджъ, като му поднесоха цветя. Космонавтът подари на всяко едно от децата по едно от 13-те турски знамена, които бе взел със себе си на Международната космическа станция. 

През 2021 г. президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви стартирането на национална космическа програма, включваща обучение на космонавти и изпращане на собствена ракета до Луната. Стойността на космическата програма възлиза на 6 млрд. долара.

Първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ е бил пилот на изтребител F-16. В продължение на 21 години той е изпълнявал важни мисии в състава на военновъздушните сили на Турция. Той е роден на 2 декември 1979 г. в град Силифке, окръг Мерсин, Южна Турция. БТА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *