Радев е на официално посещение в Унгария

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Унгария. Първо той проведе разговор с министър-председателя Виктор Орбан, а след това беше посрещнат в президентския дворец от колегата си Тамаш Шуйок.

„За мен е голяма радост, че Румен Радев в рамките на една година за втори път е на посещение. Този път на официално в Будапеща. Две приятелски нации винаги имат какво да обсъждат и за какво да преговарят. Нас ни свързва обща историческа съдба, дори приятелство”, заяви президентът на Унгария Томас Шуйок.

Той подчерта, че от 2016 г. досега се празнува и отбелязва Деня на унгарско-българското приятелство. „Това се случва на 19 октомври. Такъв ден имаме само с поляците. Българското национално малцинство в Унгария е важен свързващ мост в нашите отношения. За нас са важни националните малцинства, които живеят на територията ни”, допълни той. 

„Унгарците обръщаме специално внимание на културната идентичност на малцинствата, националните общности, живеещи в Унгария. Един от видните примери за това е българския културно-образователен център в Будапеща, който ще открием заедно с президента Радев”, посочи Шуйок. 

Българският президент Румен Радев заяви: „Нашите две страни са свързани чрез дълбоки културни и исторически връзки и от приятелства”.

Двамата държавни глави разговаряха по теми, свързани с икономиката, енергетиката и иновациите. Именно България е ключова страна за транзита на природен газ към Унгария.

Шуйок отбеляза най-важните моменти от разговорите с Румен Радев. „По-специално внимание обърнахме на въпроса за енергийната сигурност. България играе ключова роля в транзита на руски природен газ за Унгария. Ролята на българската страна може да се засили в бъдеще, чрез внос на природен газ от Азербайджан и Турция”, уточни той.

Унгарският президент обяви, че двамата са на едно мнение, че миграцията трябва да бъде спряна.  И добави, че се е съгласил с мнението на Румен Радев, че конфликтът между Русия и Украйна трябва да бъде прекратен по дипломатичен път.

„С унгарския президент проведохме съдържателен разговор по редица теми. Констатирахме, че предизвикателствата в регионален, европейски и международен план налагат още по-тясно да си взаимодействаме с Унгария”, каза Радев. 

Радев подчерта, че Унгария е водещ икономически партньор и водещ инвеститор у нас. „Ключовият елемент, в нашите отношенията, е енергетиката. Искам да гарантирам, че страната ни ще продължи да бъде надежден доставчик на енергийни ресурси за Унгария”, каза още той.

„България получи достъп, на основата на взаимното сътрудничество и с Гърция, и с Турция, до седем терминала за втечнен газ в Средиземно море и до газопреносната мрежа и на двете страни”, отбеляза Радев.

„Искам с безпокойство да споделя последните тенденции в Република Северна Македония. Там водещи политически фактори, които спечелиха изборите, се обявяват открито за отхвърляне на общия европейски консенсус, постигнат през юли 2022 г.”, посочи президентът на България.

„Войната е Украйна остава голямото предизвикателство и риск пред нашите държави. Както споделихме вече – всеки ден, в който продължава тази война, означава загуба за всички държави членки”, категорично заяви Радев. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *