Радев: Условията на Австрия за приемане на България в Шенген са трудно приемливи

Президентът Румен Радев коментира изявлението на Министъра на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер, който допусна страната му да открехне вратата пред България и Румъния за Шенген, но само по въздух и то с условия.

Очаква се утре вътрешния министр Калин Стоянов да се срещне с Карнер в Словения. Австрия е готова на отстъпки за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, пише местната преса. Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер е съгласен ограниченията да бъдат премахнати, но само за въздушния трафик.

„Това е стъпка напред, но ние трябва да бъдем много внимателни, за да не останем само с някакъв етикет – ето България вече е в Шенген“, каза президентът Румен Радев.

Австрийския план не включва премахването на ограниченията извън въздушния трафик, а според президента останалите пречки са тези, които искаме да премахнем. „За нас е критично важно да се отворят сухопътните граници“, заяви той.

Условията на Австрия – трикратно да се увлече мисията на „Фронтекс“ в България, като средствата за инфраструктура, за защита на границите да бъдат осигурени от Европейската комисия. Да се засили граничния контрол между България и Румъния, като австрийски съветници работят с екипите на летищата в Букурещ и София. Условия също е Румъния и България да приемат и търсещите убежище афганистанци и сирийци.

Президентът Радев заяви, че според него условията, които министърът на вътрешните работи на Австрия поставя са трудно приемливи за България.

Премиерът Денков напомни, че всичко, което се коментира, не е окончателен вариант. Водят се разговори с австрийците и изложеното в тамошната преса е само предложение, а не решение. Премиерът каза, че се намираме в процес на преговори, а това, което виждаме днес е позиция на Австрия в хода на тези преговори. „Има време да видим как ще изглежда крайния резултат“, каза Денков.Нова телевизия

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *