Само 8 класирани за устния изпит в конкурса за 11 съдебни медиатори в Окръжен съд – Благоевград

Само 8 юристи достигнаха до устния изпит за съдебни медиатори в Пиринско. Както „Струма” писа, местата за медиатори в Окръжен съд – Благоевград са 11 и още в началото към конкурса имаше изключително слаб интерес. Документи за участие подадоха едва 17 кандидати, от които след проверка на документите до писмения изпит бяха допуснати 14. На самия изпит обаче са се явили 11, като издържалите теста са 8 участници, които са допуснати до устен изпит.

С най-висок бал са класирани благоевградските адвокати Илияна Димова и Мария Даскалова, доц. Рая Илиева, преподавател в ПИФ на ЮЗУ, и др. От надпреварата отпаднаха адвокатите Ани Тупурска и Любка Начева и ексшефът на общинския отдел „Информационно и административно обслужване“ и бивш дансаджия Бойко Начев.

Устното събеседване с изпитната комисия ще се проведе на 30  май, като целта е проверка мотивацията на кандидата и уменията му за прилагане на медиаторски техники. Дори и осмината кандидати да преминат успешно последния, втори етап, 3 места ще останат непопълнени и ще се наложи да бъде проведен допълнителен конкурс.

Припомняме, че с промени в Закона за медиацията и Гражданския процесуален кодекс бе въведена задължителна медиация по 6 вида граждански и търговски дела. Измененията бяха приети от Народното събрание на 25 януари 2023 г., но влизат в сила от 1 юли тази година. Въвеждането на съдебната медиация е реформа, предвидена в Плана за възстановяване и устойчивост и от нейното осъществяване зависи второто и най-голямо плащане по него за над 630 млн. евро. Медиатор към съдебен център може да бъде вписан юрист, завършил успешно курс по обучение за медиатор, вписан е в Единния регистър на медиаторите към министъра на правосъдието и е минал успешно  допълнителен подбор.

Одобрените медиатори ще заседават в медиационния център в партера на Окръжен съд – Благоевград. Те ще получават по 100 лв. на час при провеждането на задължителната съдебна медиация по граждански и търговски дела. Първата среща в процедурата по медиация може да продължи най-много до 3 часа, като разходите за заплатите на медиаторите ще се поемат от съдебния бюджет.

Мандатът на медиаторите към съдебните центрове е 3 години с възможност за удължаване с още 3 след оценка на дейността им.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Ювенал

    Да се бяха записали на подготвителни курсове в ПИФ-а на ЮЗУ-то на Марин Мазното, барем палачинки може би щяха да се научат да правят…

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *