Сертификати за качество и объркани млечни доставки в благоевградските училища бръкнаха със 7200 лв. в джоба на Ст. Шалявски

Доставчикът на плодове и млечни продукти в благоевградските училища Стефан Шалявски загуби на последна инстанция делото, което водеше срещу ДФЗ за отказано му плащане. То касае доставки от края на 2020 г. и е в размер на 1231.22 лв. без ДДС за раздадени в 7 училища 464.905 кг банани, 1355.38 лв. без ДДС за 489.45кг круши и 3498.76 лв. без ДДС за доставки на 457 кг кисело мляко, 127.71 кг кашкавал и 275.25 литра прясно мляко.

Мотивът за отказа на ДФЗ бе, че за плодовете фирмата на Шалявски „Терра Веджис“ ЕООД не представила сертификати за качество от свое име, а от името на дистрибуторите „Фрутария“ ООД и „Славка Експортинг“ ЕООД, от които ги купила. За млечните продукти парите са отказани пък заради объркан брой месечни доставки.

Шалявски спечели делото в Административен съд – Благоевград, който върна преписката в ДФЗ за ново произнасяне и осъди фонда да му плати 250 лв., фондът обаче повтори наказателната си санкция и обжалва решението на съда във ВАС. Мотивите на върховните магистрати да отменят решение на благоевградските си колеги е, че последните пропуснали да дадат указания в каква посока ДФЗ трябва да ревизира санкцията си.

Освен че няма да получи и лев от ДФЗ, Шалявски бе осъден да плати и 539.58  лева на фонда, представляваща разноски по делото за двете инстанции.

Припомняме, че през лятото благоевградчанинът, който редовно печели снабдяването на благоевградските училища по програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, се опита да осъди в едно дело едновременно 2 министерства, ДФЗ и Върховния административен съд заради нанесени му вреди за 14 194 лв., отново поради отказ на фонда да му ги изплати. Благоевградските съдии настояха той да обясни кое от ведомствата как точно е виновно за щетата, за да могат да преценят как да разбият на 4 общата имуществена претенция, Шалявски обаче не успя да отговори и съдът отхвърли иска му. ВАС пък се оказа в уникалната ситуация хем да правораздава, хем да е ответник по делото на Шалявски, поради което директно го отряза.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

3 Коментара

  1. ех че хубаво

    Мъжа на новата зам.кметица е избран за доставчик на фалшиви и развалени плодове и млека на детските градини в града. Това не е ли конфликт на интереси?? Въпросът ми е риторичен.

    Отговори
  2. Браво

    Сега като загуби делото и срещу общината за пасищата, още повече ще се бръкне.

    Отговори
  3. Знайко

    Нищо, новата зам. кметица Шалявска ще го “компенсира“ предоволно този тарикат!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *