СЛЕД ИЗПИТ ОНЛАЙН ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА! Даровита 14-г. благоевградска цигуларка приета със стипендия 44 208 паунда в престижното лондонско музикално училище „Йехуди Менухин скул“

Даровитата 14-годишна благоевградска цигуларка Славина Тенева от септември ще учи в едно от най-престижните музикални училища в Европа, лондонското „Йехуди Менухин скул“. Заради нея бордът на директорите на школото открил допълнително място, тъй като се оказало, че квотите за този септември са запълнени и трябвало да я отложат с една година. За радост на майка й Милослава Йорданова, концертмайстор в Камерна опера – Благоевград, Славина е приета с пълна стипендия в размер на 44 208 паунда.

Новината дойде при талантливата млада музикантка като подарък, тъй като днес тя има рожден ден.

От 2 г. Славина обмисляла дали да кандидатства в „Йехуди Менухин скул“ и единственото, което я спирало, било, че в Лондон трябва да живее сама, а не се чувствала достатъчно пораснала за такава стъпка и раздяла със семейството, още повече че преди 4 г. загуби баща си, валдхорднист в Камерна опера. Важното решение взела след Нова година и през януари у дома направили записи (дори не в студио), изпратили ги в Лондон и зачакали. Отговорът, че квотите за следващата учебна 2020/2021 са запълнени, я натъжил, но не я отчаял и тя продължила с обичайните ежедневни ангажименти на ученичка в Националното музикално училище „Л. Пипков“, където бе приета от 5-и клас.

Изненадващо по време на пандемията и извънредното положение у нас от „Йехуди Менухин скул“ се свързали с майка й с радостната новина, че новият директор на училището чул записите на Славина и се питал дали детето ще се съгласи да положи онлайн задължителните приемни изпити заради невъзможността това да стане на място в Лондон. Така в продължение на 1 седмица през април младата благоевградска цигуларка била препитана дистанционно по цигулка, солфеж, хармония, композиция и английски, а представянето й явно било впечатляващо, щом заради нея бордът на директорите одобрил 1 допълнително място за цигулар от септември 2020 г.!

Славина вече е получила индивидуалната си седмична програма, по която ще се обучава в Лондон, и единственият въпрос, на който не дала отговор при попълване на документите, бил какво обича да прави в свободното си време, защото тя такова няма. Всеки ден става в 6 часа, минимум по 3 часа се упражнява у дома, без да се броят учебните и извънкласни занятия по цигулка, а денят й свършва по тъмно с домашните по общообразователните предмети.

Въпреки възрастта си Славина Тенева вече има солиден опит в български и международни конкурси, дали началото на колекцията й, наброяваща в момента 21 златни, 3 сребърни и един бронзов медал от участията й, като многократно е радвала с таланта си и благоевградската публика. От няколко години тя е младши студент на проф. Марио Хосен в Нов български университет, а в музикалното училище е в класа по цигулка на Евгени Николов.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *