Топ теми

СЛЕД НАТИСК ОТ ХОТЕЛИЕРИТЕ: Администрацията на К. Гелев даде заден и оттегли предложението за 50% скок на туристическия данък

Общинска администрация – Сапарева баня даде заден на последното за годината заседание на ОбС и оттегли предложението си за готвеното увеличение на туристическия данък с 50% за следващата година. За сметка на това се увеличават таксите за административни услуги и се въвеждат нови.

На сесията бившата зам. кметица Емилия Нешева, която в момента работи във финансов отдел, уведоми, че ръководството на общината е решило да се отложи увеличението на туристическия данък за следващ период.

След публикацията във в. “Струма” за готвения по-висок данък хотелиери от Сапарева баня са оказали натиск върху общинското ръководство, като са се оплакали, че нямат посетители заради К-19 и не могат да плащат задълженията си към държавата и работниците.

В последния момент по време на заседанието е отхвърлено и предложението за ползване на гробни места срещу заплащане. До момента жителите на общината не плащат такса.

Цените на паркинга на лифта над Паничище се запазват на 5 лв. за лек автомобил и 10 за микробус. Печалбата на паркинга за 2019 г. е 56 000 лв.

Остават същите цени на паркинга в Сапарева баня. Общинското дружество е калкулирало печалба от 20 000 лв. за 2019 г.

Общинският съветник от БСП Явор Дамянов е гласувал против промяната на таксите в наредбата. Ето какво заяви той по повод отрицателния си вот:

“В новата наредба за увеличение на данъци и такси, която ни беше дадена преди заседанието, нямаше сравнителни цифри. Не се знае колко е била цената на една услуга и с колко скача нагоре. Ще дам пример: виза за проектиране в населени места – 70 лв., виза за основно застрояване – 120 лв., но не се знае колко е струвала тази услуга преди увеличението. В наредбата общината е записала, че ще събира още 20 нови такси, за които до момента не се е плащало. За издаване на заповед за общ устройствен план ще се плаща на общината 80 лв., за ПУП – 120 лв., и още такси, за които не съм специалист и не мога да коментирам. За да построиш къща или хотел, цената на документите се увеличава средно с 1 лв. Ако строиш къща от 100 кв.м, ще платиш със 100 лв. повече след Нова година, но никой не ни обясни колко е плащано до момента, за да разберем колко е увеличението. Затова гласувах “против”, заяви Явор Дамянов.

На сесията Общинският съвет трябваше да разгледа отчета на ВиК “Паничище”, но поради заболяване на управителя докладната е оставена за следващо заседание. Гласувани бяха няколко докладни записки за извършване на подборна сеч в гори, собственост на общинското горско стопанство.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *