Топ теми

СЛЕД СИГНАЛ ЗА ОПАСНО СТРУПВАНЕ НА СТУДЕНТИ: РЗИ влезе на проверка в ЮЗУ насред държавните изпити, не констатираха нарушения, а стриктно спазване на противоепидемичните мерки

Двама служители на Регионалната здравна инспекция – Благоевград влязоха на проверка в 1-ви УК на Югозападния университет вчера сутринта. Причината за внезапната визита, и то насред държавните изпити, е сигнал до министрите на образованието, здравеопазването, държавния главен инспектор, ректора на университета, декана на Факултета по педагогика… В него подателката, подписала се като д-р М. Ангелова, твърди, че ЮЗУ провежда практически изпит и защити на дипломни работи в реална среда, сред голям брой студенти, а не както други университети – в онлайн среда.

„Специалности като „Предучилищна и начална училищна педагогика”, където има повече от 100 студенти, ще се явят на практически изпит и на защита на магистърски тези отново присъствено и отново пред комисия, която едва ли часове наред ще носи маски. Дори всички да не бъдат в една зала, а да се влиза поетапно, ще има струпване на студенти пред залата и опасност от избухване на нова зараза с Ковид-19. Желая да знам дали и отговорните за тези масови прояви институции са запознати с тези масови събирания на хора от цялата страна“, посочва авторът на сигнала.

В действителност вчера още от рано сутринта пред Първи учебен корпус на ЮЗУ „вреше и кипеше“. Целият район и паркингите бяха пълни, но както видя репортер на „Струма“, никъде в сградата нямаше струпване. Държавни изпити провеждаха няколко факултета – Педагогически, Филологически, Философски… като студентите бяха разпределени в големи зали. Така например 68 от специалност ПНУП /Предучилищна и училищна педагогика/ бяха в аулата с близо 400 места, в зала 102 присъстваха 8 студенти. На входа дежуриха и трима охранители, наблюдаващи да няма струпване, а във фоайето на видно място бе поставена заповедта на здравния министър и информация за разпределение на залите. Точно разписание за периодично извършваните дезинфекции /по часове и дни/ имаше и пред самите аудитории.

Инспекторите влязоха в 9,30 часа и прекараха в университета близо 2 часа. Те извършиха проверката в присъствието на зам. ректора по учебната дейност доц. д-р Ицка Дерижан, декана и зам. декана на Факултета по педагогика доц. д-р Янка Стоименова и доц. д-р Даниела Томова. Към тях се присъедини и пом. ректорът Николай Тахов, който представи протокол от извършена сутринта дезинфекция на залите и общите помещения.

Представителите на РЗИ влязоха в аулата, 101-а, 102-а и 207-а зала, и то по време на самите държавни теоретични изпити. Те брояха местата, присъстващите, включително и квесторите, най-вероятно за да изчисляват капацитета, интересуваха се от използваните дезинфектанти. Питаха има ли мобилни термометри, при което получиха отговор, че университетът разполага с такива, а достъпът до сградата се осъществява чрез преминаване през терморамка, монтирана на централния вход.

След обиколката инспекторите влязоха в една стая, писаха в продължение на час и накрая извикаха зам. ректора и ръководството на Факултета по педагогика, за да ги запознаят с направените констатации. От съставения констативен протокол е видно, че навсякъде в залите е осигурена физическа дистанция от най-малко 1.5-2 метра между лицата, всички са с предпазни маски, покриващи носа и устата, осигурени са дезинфектанти и допълнителни кутии с лични предпазни средства. „Спазват се въведените противоепидемични мерки”, констатираха от Регионалната здравна инспекция.

За организацията на изпитите репортер на „Струма“ потърси декана доц. д-р Янка Стоименова. Тя припомни, че във Факултетът по педагогика, а и в самия университет не провеждат присъствени изпити в пандемична обстановка за пръв път. Действат по вече утвърден и изпробван алгоритъм. Така например миналата година по същото време, при това в пика на коронавируса, в ЮЗУ успяха да създадат стриктна организация и дадоха възможност на 667 студенти да положат държавните си изпити, за да излязат на пазара на труда и всъщност да влязат в образователната система. Моделът е приложен и на изпитите през месец февруари, когато стойностите на заболеваемостта също бяха високи. Сега на теоретичните изпити се явяват над 400 студенти.

„Имаме натрупан опит при организиране на държавни изпити в условията на пандемия. Благодарение на ръководството на университета положихме всички усилия за провеждането и добрата организация и сега“, коментира деканът и подчерта, че държавните изпити се провеждат присъствено въз основа на заповед на ректора и заповеди №№ 373 и 375 на министъра на здравеопазването.

Конкретните мерки включват дезинфекция на залите и помещенията всяка сутрин и преминаване през терморамката на входа. Осигурени са дезинфектанти, по 100 бр. маски за всяка зала в случай на необходимост, мобилен термометър. Направени са и зелени коридори с обозначени посоки на придвижване, като в близост до всяка от залите има най-малко по два входа/изхода.

„Самите изпити се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, чрез осигуряване на физическа дистанция от 1.5-2 метра, носене на лични предпазни средства”, каза доц. Стоименова.

По отношение на предстоящите държавни практически изпити деканът опроверга автора на сигнала и изтъкна, че за да се предотврати струпването на хора, са взети специални мерки. Очакващите да се явят над 480 студенти са разпределени на малки групи от по 5-6 човека и ще влизат в залите през определен интервал от време и по предварителен график. На всеки час и половина работа на комисията е заложен половин час почивка, като през това време ще се извършва и дезинфекция. Именно за да няма стълпотворение по коридори и фоайета, всяка една от групите, положили изпита, ще напуска сградата, тоест няма да чакат пред вратите на зали и кабинети.

В заключение деканът увери, че студенти, родители и обществото могат да бъдат спокойни относно стриктно спазване на противоепидемичните мерки и създадена организация.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *