След скандала „Къщи за тъщи”: В. Балтов обяви субсидирания с 400 000 лв. от ДФЗ ваканционен комплекс в Любовище за продан срещу над 1 млн. лв.

Собственикът на 3-те луксозни къщи за гости в санданското с. Любовище, финансирани с европейски средства по Програмата за развитие на селските райони на ДФЗ, я обяви за продан. Валентин Иванов Балтов е определил продажна цена на малкия си ваканционен комплекс „ВИП-Любовище“ от 450 000 евро без ДДС.

Според обявата се продава „разработен бизнес комплекс от къщи за гости“, построен през 2016 г. Същият се състои от 3 луксозно обзаведени къщи с площ от по 164 кв.м, двор от 5 дка, джакузи, 2 басейна /18 на 7 метра и 5 на 3 метра/, ресторант с 36 места на закрито плюс 5 беседки с 30 места на открито и бар от 60 кв.м.

Според допълнително представената информация комплексът разполага с автоматично и улично осветление, малкият басейн и джакузито имат подгряване и функционират и зимата, има външно и вътрешно музикално озвучаване и допълнителен резервоар за вода от 40 кубика. В двора пък са засадени палми, овошки, храсти, цветя и няколко различни сорта грозде.

Комплекса В. Балтов го построи всъщност 4 г. по-рано от посочената в обявата 2016 г. с близо 400 000 лв., отпуснати му безвъзмездно от фонда по проект “Еднофамилни жилищни сгради – къщи за гости – 3 бр. с изгребна яма, площадкови ВиК мрежи, плувен басейн за възрастни с обем 150 куб.м, кабел НН 380/220V, площадкова мрежа, вътрешно обслужваща улица и подпорни стени между басейните и къщите за гости“. Общата стойност на комплекса по документи е 581 646 лв., от които фондът първоначално му предоставя 384 258,25 лв., а след анекс по договор № 550253 по Мярка: M311 между ДФЗ и бенефициента потвърдената субсидия набъбва на 391 160 лв. Така срещу вложените от Балтов под 200 000 лв. лични средства сега той се надява да получи близо 1,1 млн. лв.

Според договора между ДФЗ и фирмите, които след 2011 г. масово започнаха да правят в страната къщи за гости, собствениците им нямат право 5 г. да променят собствеността и предназначението им, след което къщата остава на собственика и той може да прави с нея каквото си пожелае. На практика мониторинговият период за „ВИП-Любовище“ е изтекъл и няма законови пречки Балтов да продаде къщите за гости. Любопитният детайл е, че дори да намери купувач, той трябва да задели почти половината от сумата, за да върне на ДФЗ получената субсидия.

Припомняме, че „ВИП-Любовище“ бе една от първите санкционирани фирми, след като проверяващите от фонда посетиха луксозния комплекс в китното санданско селце и установиха, че там почиващи всъщност няма. Кметът на Любовище, в което има само десетина местни жители, наля допълнително масло в огъня с признанието, че до момента е виждал на обекта само работници. Справка в системата Дакси показа, че финансовите дела на фирмата през годините хич не са били добри – например през 2012 г. нетните приходи от продажби са били 20 000 лв., през 2013 г. са паднали рязко на 4000 лв, а през 2014 г. са отчетени 0 лева приходи, тоест не е имало нито една нощувка.

Проверка на документацията от страна на ДФЗ установи, че дори и в по-доходоносните години В. Балтов не е изпълнил клаузите по договора, задължаващи го да осигури определен брой почиващи през 5-годишния период след откриването на комплекса, и той попадна сред другите собственици на къщи за гости, които трябва да върнат цялата получена от държавата субсидия.

След края на акцията на ДФЗ за проверка на т. нар. „Къщи за тъщи“ и Балтов, и останалите бизнесмени веднага обжалваха по съдебен път актовете на фонда, но окончателно съдебно решение по казуса още няма.

Делото срещу В. Балтов е във ВКС и още не е приключило, каза Светлана Сотирова, директор на ДФЗ – Благоевград. Тя призна, че не знае подробности по процеса, защото той се води централизирано и Балтов всъщност е само един от десетките бенефициенти на фонда, които попаднаха под ударите на закона заради неизпълнение на задълженията си по договора за държавно финансиране.

Вчера Валентин Балтов потвърди пред „Струма“, че е обявил за продан комплекса в с. Любовище, защото ситуацията в страната станала много сложна, особено заради коронавируса. „Търся купувач, но не е казано, че искам да го продам на всяка цена“, обясни бизнесменът, намеквайки, че няма намерение да свали от цената.

В. Балтов е от Мелник, а освен комплекса в Любовище има още заведения в Сандански. Според слуховете преди време той бил личен шофьор на бившия сандански депутат Яне Янев.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *