Спрете да се опитвате да променяте чувствата на партньора си

В любовта всеки има потребности. Когато се намираме във връзка една от тези потребности е да се чувстваме разбрани, да има съпричастност, да бъдем чути. Същото важи и за нашия партньор. Той също се нуждае от това, а не от половинка, която да се опитва да променя емоциите му. Да овладееш съпричастността не е лесно, защото това означава да водиш диалог без да се защитаваш, наранявайки другия.

Защо е важно да спрете да се опитвате да променяте чувствата на партньора си и как да го направите?

Слушайте без да съдите

Да слушаш и да чуваш думите на другия е част от добрата комуникация. Само тогава можем да проявим разбиране, съчувствие към партньора си. Когато поемате отговорност за чувствата му или приемате думите лично, обвинявате и съдите. За да сте съпричастни с партньора си на ниво, което създава сближаване, изисква пълен фокус върху неговите думи. За целта трябва да слушате неотбранително, което е трудно за всеки, особено в конфликтни ситуации.

6 неща, върху които да помислите, преди да се обвържете сериозно с него

Търсете чувствата

Когато имате спорна ситуация с любимия човек, всеки започва да изкарва себе си като „прав“ и именно в тази задънена улица се забиваме. Ето защо не бива да пропускаме чувствата на другия, да се вслушаме в това, от което се нуждае, разбира се без да премълчаваме нашите нужди.

4 типа поведение, които издават, че той се среща с други

„Влезте в ямата“

Когато се вслушвате в чувствата на партньора си е много по-лесно да разберете неговата гледна точка. Представете си трудна за вас ситуация, в която се намирате сякаш в дупка и всичко, което ви се иска е любимият човек да се спусне в нея и да ви изведе. Това може да се случи, само ако той се вгледа в емоциите ви, усети това, което и вие усещате. Същото е и когато той има нужда от вашата подкрепа, очаква да вникнете в това, което преживява.

Как да повишите емпатията във връзката си

Направете своите обобщения

Всеки разговор с партньора води до обобщения. Показваме уважение към чувствата на другия, дори и те да са различни от нашите. Разбира се това не означава да пренебрегнете своите, но съчувствието показва, че разбирате защо имат тези чувства и нужди.

Зад всяко оплакване стои дълбок личен копнеж. За жалост не във всяка двойка това нещо се осъзнава и от двамата партньори. Емпатията е практика, която отнема време и усилия. Нуждаем се от нея, за да се почувстваме разбрани, а и за да я проявим към любимия човек.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *