Стартира изграждането на зона за социализация край античния град Хераклея Синтика

С церемония „първа копка“ вчера започна изпълнението на втори етап „Зона за социализация на античен град Хераклея Синтика“ по мащабния проект на Община Петрич „Реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на античен град Хераклея Синтика“. Реализирането му е част от концепцията на Община Петрич за превръщането на туризма във водещ отрасъл на местната икономика.

Първи етап на проекта включва зоната за културно наследство на самите археологически разкопки и ще бъде финализиран до края на 2023 г.

Във втория етап са дейностите по изграждане на зоната за социализация, където ще се разработи съвременна туристическа инфраструктура, позволяваща на гостите и посетителите да се запознаят пълноценно с природното и културно наследство на Петрич и региона. Предвидени по проект са туристически пешеходни пътеки и платформи за наблюдение, места за отдих, рекреация и почивка. Ще бъде изграден паркинг за автомобили, автобуси и каравани. Ще има атракциони, показващи римските традиции в управлението и използването на водата. Предвижда се също така да се изгради посетителски център с експозиционна и виртуална зала, където чрез дигитални 3D възстановки и визуализации ще бъде представен един съвременен начин за експониране на археологията, увлекателен за подрастващите.

Това е първият проект с подобен мащаб, който Община Петрич реализира в направление „Опазване и популяризиране на античен град Хераклея Синтика“.

С изпълнението на проекта ще извърши цялостна трайна консервация на разкритите археологически структури, което пък, от своя страна, ще позволи реализирането на нови теренни проучвания и разкопки. Също така ще се осигурят подходящи условия за туристическо обслужване и ще се разработи цялостен интегриран туристически продукт, превръщащ Петрич във водеща туристическа дестинация на Югозападна България.

Античен град Хераклея Синтика е обект, който има стратегическо значение за община Петрич, каза кметът Димитър Бръчков, който направи първата копка. Осъзнали значимостта, но и огромната отговорност по опазването и развитието на този обект, Общинска администрация разработи цялостна концепция за неговото устойчиво развитие в дългосрочен план. Работата по проектната подготовка започна още през 2018 г. След дълги и сложни съгласувателни процедури вече се даде възможност за изпълнение на проекта, който да покаже античен град Хераклея Синтика в подобаващ вид, отговарящ на високата му научна и културна стойност.

Водосвет за благословение отслужи отец Васил Тупаров. Символичната първа копка на втори етап от проекта „Реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на античен град Хераклея Синтика“ уважиха народният представител Костадин Стойков, председателят на Общински съвет Светла Данаилова, представители на фирмите изпълнители.

ИВАН ИВАНОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *