Ст. Костадинова от с. Яхиново: Страх ме е да замръкна, не ме ограбват за първи път, пребиха ме и заплашиха, че ще ме заколят, ако кажа на някого…

“Къде ти е пенсията? Дай я, или ще те заколим”, крещели двамата младежи, нахлули в петък през нощта в дома на 84-годишната  Станка Костадинова от дупнишкото село Яхиново. После я пребили, взели парите, златен пръстен и колие и избягали.

„Както си спях, в стаята ми влязоха двама млади мъже и започнаха да ме налагат в леглото. Крещяха. Тарашеха навсякъде и ме биеха. Взеха ми златен пръстен от ръката. Носът ми е посинял от удари, цялото тяло ме боли. Близки ме водиха на лекар. Децата ми починаха, съпругът и той преди дни и останах чисто сама”, разказа вчера през сълзи възрастната жена. „В болницата в Дупница ми поискаха 60 лева за преглед и снимка. Попитах ги: “Нали е безплатно”, а те ми отговориха, че болницата е частна и се плаща всичко. Взех на заем пари от съседка, преди да отида на лекар. Стигнах дотам хората да ми носят хляб, защото останах без една стотинка. Тези, които ме нападнаха, бяха без маски. Не ги познавам, но са роми, бяха с мургави лица. Заплашиха ме, че ако кажа на някого за случилото се, ще ме заколят”, допълни тя и заяви: „Аз не мога да бягам. Ходя с две патерици. Страх ме е да замръкна. От ужас да не дойдат пак трета нощ не съм мигнала. Как ще продължи животът ми не зная, в страх и напрежение”, заяви с треперещ глас баба Станка.

„Не ме ограбват за първи път. Докато беше жив мъжът ми крадци нахлуваха редовно в дома ни. Откраднаха ни две резачки за дърва, машини за мелене на месо… и друг метален инвентар. При един от грабежите ми откъснаха златните обици от ушите. Обаждаме се в полицията, идват и си тръгват. До момента не знаем дали са хванати крадците”, завърши разказа си 84-годишната Станка Костадинова.

Както “Струма” писа, за последните дни това е вторият случай на нападнати през нощта възрастни хора в домовете им в село Яхиново. Само преди дни 74-годишният Малин Гущеров се сблъска посред нощ в дома си лице в лице с крадците, които го нападнаха с нож и порязаха едната му ръка.

За случая с баба Станка кметицата на селото Софка Скоклева заяви: “Не знаех, че и преди това е имало обири в дома на Станка Костадинова. След като се помина съпругът й и предложих да я настаним в старчески дом, но тя не желае. Включена е в списъка за помощи за дърва и храна”.

Нападенията над пенсионери в домовете им в дупнишките села предизвика не само страха на хората, но и коментари за наглостта на престъпниците, които явно се чувстват безнаказани. Още повече, че последните случаи на грабежи са едва ли не „под носа” на главния прокурор Иван Гешев, който напоследък често е в района и лично оглавява акцията на жандармерия и полиция в издирването на Янек Миланов. Явно обаче и струпването на полиция в района не стряска престъпниците, коментират, стресирани от грабежите, пенсионери.    

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Станка Костадинова със счупения телефон в скута

84-г. Станка живее сама на края на селото в схлупена къща

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *