Социално напрежение! Яхиново въстана срещу цех за пластмаса, кметицата: Няма да допусна боклука на Италия в китното ни селце!

Жителите на най-голямото село в община Дупница – Яхиново, скочиха срещу изграждането на цех за преработка на пластмаса до крайните къщи. Вчера на центъра на селото, което наброява 2052-ма жители, се събраха около 100-ина души да изразят недоволството си от инвестиционното намерение на семейство от съседното село Крайници, гастарбайтери в Италия, да построят цех в двора на бившето ТКЗС. Мястото е до първите къщи на влизане откъм Дупница.

Роденият в Яхиново общински съветник от „Народен съюз“ Вергил Кацов и кметът на селото Софка Скоклева застанаха зад съселяните си в недоволството им.

Само за 1 ч. се подписаха около 400 души в декларацията, адресирана до Агенцията по околна среда, РИОСВ – Перник, Басейнова дирекция, Областна администрация.

Инвеститорите Ирина и Николай Божкови са представили инвестиционно намерение за изграждане на склад за нехранителни продукти, автомивка и преработка на пластмаса в РИОСВ – Перник. Сред събралото се множество в центъра на Яхиново се коментираше, че семейството гастарбайтери има същият бизнес и в Италия – преработка на пластмаса. На провелото се насред селото събрание беше избран инициативен комитет, който да  придвижва нещата по институциите. В него влизат съпругата на архиерейския наместник на Дупнишка околия отец Георги Паликарски – Димитрина Паликарска, Катя Захариева и свекър й Георги Захариев, който преди 30 г. е предвождал протест на яхиновци срещу изхвърляне на технологични отпадъци от фармацевтичен завод, който е на около 100-ина метра от селото.

Кметицата на селото Софка Скоклева се обърна към съселяните си с призива: „Силни сме, когато сме заедно. Няма да допусна боклукът на Италия да се преработва в нашето китно село!”.

Общинският съветник Вергил Кацов изложи пред всички  аргументите си против такова инвестиционно намерение: „Никой не може да ме убеди, че няма да има замърсяване на околната среда при преработка на пластмасови отпадъци. Отпадните води от производството щели да се сбират във водонепромокаеми почви. Почвата на имота, върху която ще се строи, е песъчлива и няма как да стане. Инвеститорите твърдят, че отпадъците от производството ще се депонират на сметището край Дупница, но то от две години не работи и битовите отпадъци се транспортират от Дупница да Костенец. Юристи са открили много несъответствия в документацията на инвеститора и това е поводът да изпратим писмо да всички институции, свързани с опазването на околната среда и водите. Ще търсим съдействие на депутати и евродепутати, но няма да допуснем селото ни да е склад за италиански отровни отпадъци“, заяви В. Кацов.

Иван Стоичков и Иван Момчилов също изразиха недоволството си, като заявиха: „Ние живеем до бившето ТКЗС. Цехът, който ще се строи, е до двора на къщите ни. Отровите ще бълват в домовете ни. Нищо че сме възрастни, няма да позволим. Да правят цех някъде извън населено място, а не в дворовете ни“, категорични са двамата съседи.

Ръководителят на протеста срещу складирането на химични отпадъци отпреди 30 г. Георги Захариев също изрази възмущението си от намерението на семейството от съседното село Крайници да складира и обработва пластмасови отпадъци: „При преработката на пластмаса се отделят отровни вещества от цялата Менделеева таблица. За да се претопи пластмасата, са необходими много висока температура и при преработката се отделят отрови. Вятърът ще ги разнесе и в съседните села и Дупница. Ще се замърси река Джерман, която минава наблизо до обекта, а оттам и р. Струма“, каза Захариев.

Той апелира към младите жители на селото да се надигнат и да спрат преработката на пластмаса.

Бизнесмен от Дупница, който се занимава с преработка на индустриални отпадъци от повече от 20 г., заяви пред репортер на „Струма“: „Напоследък практиката е такава – италианците, за да се освободят от отровните отпадъци, плащат по 125 евро на тон отпадъкът да бъде изкаран от Италия. Наши сънародници се възползват да изкарат някой лев и подават документи в РИОСВ за разрешително за строеж на цехове за преработка на пластмаса или други производствени отпадъци. Собствениците на имота дори и да получат разрешително, може да не строят нищо, а само да депонират отпадъците. Върху 5 дка, колкото е имотът, върху който ще се изгражда цехът, може да се депонират около 10 000 т пластмаса, за която вносителят може да получи около 500 000 лв. Той ще плати само за превоза, останалите пари са му чисти, без да вложи много средства“, обясни бизнесменът от Дупница, който настоя да не бъде цитирано името му.

Ирина и Николай Божкови са закупили имота от 4,5 дка през юли тази година.

Както „Струма“ писа, инвестиционното намерение за изграждане на цех за преработка на пластмаса, автомивка и склад за нехранителни отпадъци е внесена в РИОСВ – Перник по време на изборите през октомври. Все още няма отговор за инвестиционното намерение от РИОСВ – Перник. Тогава кметицата Софка Скоклева заяви пред репортер на „Струма“, че има сложено уведомително писмо на инвеститора в сградата на кметството, но едва преди няколко дни хората са разбрали и се вдигат на протест.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *