Събор край дверите на Църногорския манастир събра стотици, хора, занаяти и изложение на българнски породи животни видяха гостите

Два дни поляните край Църногорския манастир “Св. Безсребреници Козма и Дамян” ехтяха от песни, а земята потръпваше под кръшните хора на танцьорите. В събота и неделя тук се проведе Третият събор над брезнишкото село Гигинци, който бе открит с водосвет за здраве.

Преди откриването в манастира бе проведен колоквиум на тема “Краищенско светогорие – напредък, проблеми и перспективи” /сн. 3/, на който бяха представени обновените в последните години манастири. Събитието бе открито от Белоградчишкия епископ Поликарп /сн. 4/, който предаде на присъстващите благослов от Негово Светейшество патриарх Неофит. В него участва и зам. министърът на земеделието, храните и горите доц. Крум Неделков.

„Приоритет на Министерство на земеделието, храните и горите е съхранението на животни от местни породи, които са част от българското биоразнообразие. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков на официалното откриване на църногорския събор. По думите му на земеделските стопани в страната трябва да се предоставя възможност да демонстрират най-добрите екземпляри от своите стада и да показват постигнатото с много труд и постоянство.

 Пред стотиците миряни епископ Поликарп каза: „Чрез този събор, чрез българския фолклор и ежедневната работа манастирът се превръща в притегателен център и заедно със светите места около него се оформя като духовен оазис за православните”.

На поляните се заредиха песни, хора, демонстрации на народни занаяти… На сцената се изявиха  АНПТ “Граовска младост” и ансамбъл “Чудно оро”.  А в тазвечершния концерт “Гласове от Граово” ще участват десетки изпълнители, сред които Лиляна Галевска и квартет „Славей“, Румяна Алексова, Сорина Богомилова и  Антонио Симеонов, Валерия Момчилова, оркестър „Средец“ и оркестър „Краси бенд“, ТФ „Асти денс“ и АНПТ „Славей”. Вечерта завърши с концерт на ансамбъл “Филип Кутев”.

Вчера празникът продължи, а гостите имаха възможност да видят изложба на български породи животни /сн. 6/ и да си купят продукти, произведени в манастира и от местни производители.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *