С екранизация на „Под игото” ученици на призьор в конкурса на в. „Струма” „Любим учител” с първо място от международен фестивал на изкуствата

С впечатляваща екранизация на Вазовия роман „Под игото” ученици от Неврокопската професионална гимназия в Гоце Делчев и техният ръководител, главен учител Елена Търтова, която е утвърден специалист по български език и литература, завоюваха първо място в международния фестивал на изкуствата „Утринна звезда 2020”. Тазгодишното издание на престижния форум, състоял се онлайн, се отличи с големия брой участници в различни категории, изключителната конкуренция, а талантливите актьори на НПГ впечатлиха с професионалните си превъплъщения в образите, новаторската интерпретация, оригиналния авторски почерк и прочит на емблематичното произведение.

Филмът, чийто сценарист и режисьор е Елена Търтова, е посветен на 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Адаптацията е проектни задачи на ученици в часове по български език и литература. За реализирането на екранизацията принос имат и културни институции като Общинския исторически музей в Гоце Делчев, ансамбъл „Дрян” – с. Долно Дряново… Част от кадрите са заснети в храм „Св. Лука Кримски и Симферополски“ в града.

Това е поредният успех и покорен връх за учениците актьори на НПГ и техния ръководител, които жънат успех след успех на театралната сцена и при участието във фестивали и форуми.


Сценаристът и режисьор на филма Е. Търтова с част от талантливите гимназисти актьори

Неотдавна /в началото на този месец/ Е. Търтова получи и друго заслужено признание за своя труд и професионализъм. Тя е сред призьорите в осмото издание на конкурса на вестник „Струма” „Любим учител 2020”. 

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *