HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

С чукове, длета и шлайфмашина млад творец издяла барелеф на Свети Георги Победоносец върху отвесна скала над родното си село Елешница

Уникален барелеф на Свети Георги Победоносец сътвори младият Петър Чорев от разложкото село Елешница. Творбата му е издълбана върху отвесна скала в местността Четирите бора над родното му село и е плод на почти двумесечен труд. Тя се вижда още от входа на селото и ще посреща жителите и гостите му. Барелефът е широк 3,3 м в основата и 3,8 м висок, дори по-голям от Мадарския конник, който е с размери 3,1 м в основата и 2,8 м на височина.
Уникалният барелеф, издълбан от сръчните ръце на един млад, 27-годишен талантлив творец с помощта на чукове, секачи, длета и шлайфмашина, дава заявка да се превърне в най-голямата атракция в Разложката котловина. За направата му Петър Чорев издига триметрово скеле и опъва кабели за захранване на машините от родната си къща, която е на около 150 метра от скалата. Започва да работи върху проекта си на 10 юли, като използва за модел малка икона на светеца. Барелефът вече е напълно завършен, остава само да се монтира плоча с надпис.
Скромен, талантлив и много земен – това казват елешничани за автора на това произведение на изкуството. Петър Чорев е завършил Професионалната лесотехническа гимназия в Банско, специалност “Дърворезба”. Продължава образованието си в ЮЗУ “Неофит Рилски” – Благоевград, където завършва “Изобразително изкуство”.
Няма конкретна причина, която да е провокирала младия творец да извае Свети Георги Победоносец, а идеята му да направи нещо върху скалата, която е точно над прозорците на родната му къща, започва да се върти в главата му още през 2013 година. Четири години по-късно мечтата му е факт. Равносметката е няколко изгорели машини в процеса на работа от финия прах, много труд, себеотдаване и отделено време, но и много любов, вложена в едно уникално творение, и нито капка съжаление за предприетата стъпка.
“Просто ми се твори и исках да направя нещо хубаво, което да остане. Когато имам свободно време, винаги рисувам, но това ми беше една отдавнашна идея и мечта. Още отпреди три-четири години исках да направя нещо красиво и сега се радвам, че успях. Предстои почистване на пътеката до скалата, за да може всеки, който иска да види барелефа, спокойно да стигне до него. Мястото е стръмно, но се стига до него. Кметът пое ангажимент да съдейства и да проучи възможността до мястото да се прокара електричество, за да се освети, и се надявам да стане”, разказа П. Чорев и сподели, че все още няма друг бъдещ проект, но има желание да направи и осъществи и друг подобен, дори по-голям по мащаб от този. А местните вече имат и своите предложения – талантливият им съгражданин да сътвори нещо и върху огромната скала точно на входа на село Елешница.
Дело на Петър Чорев е и стенописът на параклиса “Свети Илия” в Елешница. Дарил е и две свои икони на местната църква “Св. Атанасий”. Първата – Плачещата Богородица, я дарява още през 2009 година на светлия християнски празник Великден, а втората – Богородица с младенеца, малко по-късно. Тя е с размери 1.00 м/0.70 м.
Предстои барелефът да бъде осветен, за което Петър вече е говорил с местния свещеник отец Костадин Касапинов.
ЯНА ЙОРДАНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *