Сaрми от лозови листа по гръцки

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ

  • лозови листа – 250 гр.
  • ориз – 75 гр.
  • лук – 1 глава
  • моркови – 1 бр.
  • олио – 75 мл.
  • домати – 3 бр
  • бульон – 1 кубче зеленчуков
  • червен пипер – 1 ч. л.
  • стафиди – 50 гр.
  • магданоз
  • джоджен
  • копър
  • вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

След като се измият, пресните лозови листа се попарват в кипяща вода, а консервираните, предварително накиснати в студена вода, се измиват неколкократно с топла вода.

Лукът и морковите се нарязват на дребно. Задушават се в мазнината, докато омекнат, след което се прибавят част от дребно нарязаните червени домати.

След омекването на доматите, се прибавя оризът и се запържва. Накрая се слага червеният пипер.

Сместа се залива с малко вода (1:1), колкото да набъбне оризът. Вари се на тих огън, докато не се изпари цялата вода.

Сваля се от огъня и се разбърква с подправките, стафидите и останалите дребно нарязани домати.

Така приготвената плънка се слага откъм вътрешната страна на лозовите листа.

Свиват се сарми, които се нареждат в огнеупорна тава и се притискат с чиния.

Заливат се със зеленчуков бульон разтворен в 500 мл гореща вода.

Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С около 40 минути или до готовност.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *