Те са безсмъртни, имат божествен произход и са много полезни за хората

Маслините присъстват в живота на хората от хилядолетия насам. Те са много полезни за човешкия организъм. Маслиновото дърво е безсмъртно. По света има такива на възраст над две хиляди години, които и до днес продължават да дават плод. Именно поради дългия си живот, на маслините се гледа като на безсмъртни.

Маслиновото дърво има доста дълги корени, които проникват дълбоко в земята, достигайки влажна почва дори и през горещо лято. Във връзка с този факт, не е чудно, че маслиновите дръвчета виреят по Средиземноморието. Маслините са невероятен плод от който се произвежда масло. Някога зехтинът е бил произвеждан за гориво, което се е използвало за лампи и осветяване.

Хората започнали да го използват и в готварството. Известно е, че маслиновото масло има важно място и в някои християнски ритуали. Използва се и като съставка за козметични средства. В Гърция от зехтин се произвежда и натурален сапун. Учени пък са доказвали, че мощните антиоксиданти в маслиновите листа понижават риска от заболявания като диабет, рак, инфаркт, наднормено тегло и редица други заболявания, поставящи хората в риск.

Наред с това, редица проучвания показват, че комбинацията от фенолни екстракти в маслиновите листа притежава антиоксидантно и антимикробно действие. Маслиновият чай е лесен за приготвяне, като 20-30 листа се запарват в около 300-350 мл гореща вода. Варите го за около 10-тина минути, прецежда и изваждате листата, а когато изстине леко – готов е за пиене. Маслините са най-масово култивираното растение в света. Средиземноморските държави стоят зад 95% от производството на маслини, като лидер е Испания пред  Италия и Гърция.

Olea europea е добре познатият ни вид маслина. Това е вечно зелено дърво, което живее много години и височината му достига от 5 до 20 метра. Към днешна дата в Гърция има две вековни маслинови дървета от 500-600 г. пр. н. е. и те се намират в Атина. На остров Крит, в село Вувес, има маслиново дърво, чиято възраст се оценява на 3000 години. „Маслиновото дърво на Вувес“ дава плодове и днес. 

Археологът Ticia Verveer публикува снимка на дървото в Twitter и отбеляза: „То стоеше тук, когато Рим изгоря през 64 ​​г. сл. Хр., а Помпей беше погребан под дебел килим от вулканична пепел през 79 г. сл. н. е.“.

Всичко това се е случило само в ранна детска възраст на дървото. Приблизително 20 000 души сега посещават дървото всяка година. Ако не можете да пътувате до Крит, можете да направите виртуална обиколка на Музея на маслиновото дърво във Вувес и да видите този 3D модел на дървото. 

Друг любопитен факт за маслините е техният произход, въпреки че е изгубен в пустинята на забравата, той има божествено значение. Според гръцката митология произходът му датира от спора между Атина и Посейдон за покровителството на град Атина. Богът на морето създаде коня със своя тризъбец. Това енергично и бързо създание трябваше да се състезава с творението на Атина, а боговете на Олимп трябваше да изберат кой от двамата е по-подходящ за града. Тогава богинята на войната създала маслиновото дърво, чиито плодове щели да осигуряват храна на хората и да им дават светлина и топлина през нощта с огъня си. Боговете избрали маслиновото дърво на Атина, богинята, която е дала името си на града, който оттогава се нарича Атина.

В древна Гърция зехтинът, който гори в свещените светилници на храмовете, е известен като „вечния огън“ на Олимпийските игри. Победителите в тези игри са получавали венец от маслинови листа. Както е добре известно, маслиновото клонче е символ на мир или успех. Маслината е богата на минерали и витамини А, Е, К и В. Маслините съдържат също така и витамини от група В, витамин А, С и РР. Маслините са добър източник и на минерали – калий, калций, селен, магнезий, фосфор, натрий, мед, манган и цинк. Тъй като съдържат олеинова киселина, която прави кожата по-мека и здрава, консумацията на маслини намалява бръчките с 20%. Маслината, която, както казахме, съдържа витамин Е, е отличен антиоксидант за здравето на кожата. Източник: focus-news.net

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *