Топ 10 съвета за излизане по срещи за самотни родители

Новите запознанства и излизането по романтични срещи могат да се окажат голямо предизвикателство, ако сте необвързани, но имате дете/деца.
Но в същото време трябва да сте наясно, че ще срещнете съмишленици, а допълнителен бонус е, че сте по-възрастна и по-мъдра версия на вашето по-младо аз и се предполага, че няма да допуснете грешките от миналото!
А ето и нашите топ 10 съвета за „връщане в играта“ към самотни родители, които ще направят срещите им много по-лесни:

1. Преди да започнете да излизате по срещи като самотен родител, замислете се дали сте готови
За да започнеш да излизаш по срещи след развод или тежка раздяла като самотен родител може да бъде огромна стъпка. Може да се притеснявате да не повторите минали грешки, да не ви разбият сърцето отново или да видите децата си наранени. Един от най-добрите начини да разберете дали сте готови да се впуснете отново в света на запознанствата и романтиката е да погледнете сегашната връзка, която имате със себе си – ако не се цените, ако не се обичате и не се грижите за себе си, тогава ще имате затруднения да поддържате любяща и подхранваща връзка с някой друг. По-добре прекарайте малко време в правене на неща за ВАС – може би преоткриване на стари хобита, намиране на нови интереси, свързване отново със стари приятели или пък общуване с нови приятели, които също са самотни родители като вас.

2. Изяснете си дефиницията за успешна среща
Успехът в срещите не означава намирането на партньор за цял живот от първия път, всичко е свързано с опознаването на интересен нов човек и забавлението на тази среща, това е! Единственото нещо, което трябва да решите на този етап е дали се забавлявате и дали искате да видите този човек отново. Ако сте взели това решение, значи сте имали успешна среща.

3. Улеснете себе си
Ако се тревожите за излизането по срещи, планирайте такава, която ще е възможно най-малко стресова за вас – излезте в заведение близо до дома ви, да е по-евтино и непретенциозно, и да не отнема много от времето ви. Срещата на кафе и разходката в парка също са много по-малко изискващи от това да отидете на изискан ресторант за вечеря. Избягвайте всякакво ниво на излишен стрес точно в този момент, особено ако ще трябва и да оставяте малкото си дете на друг човек да го гледа.

4. Бъдете готови да приемете известно отхвърляне и знайте, че причината не е във вас
Когато започнете да излизате по срещи отново, доста възможно е да не си паснете идеално още с първия човек, с когото излезете. Понякога вие ще бъдете по-заинтригувани от човека отсреща, друг път ще е обратното. Обектът на интереса ви може да ви отхвърли, не защото не ви харесва, а заради това, че просто не е “на вашата страница от живота“ и не усеща да имате допирни точки. Това може да бъде емоционално препятствие за вас, ако сте самотен родител, който неотдавна е претърпял разрив в отношенията, но моля, запомнете следното: ВСЕКИ понякога изпитва отхвърляне. Ако не се получи, това не означава, че проблемът е във вас, така че вижте дали можете да отделите собствената си стойност от това, което другите хора мислят за вас. Вие сте страхотен, изобретателен, устойчив  самотен родител! Спрете да мислите дали сте подходящ за някой друг и започнете да мислите дали той е подходящ за вас. По този начин няма да става въпрос за отхвърляне, тъй като ще разберете, че хората, които ви „отхвърлят“, също не са подходящи за вас.

5. Не позволявайте на липсата на време да ви спира
Може да нямате много свободно време като самотен родител, но не позволявайте това да ви откаже от излизането по срещи.  Всеки има нужда от любов и приятни романтични емоции в живота си! Не сте единственият самотен родител в подобна ситуация, но повечето други намират време и начин „да се върнат в играта“ – трябва  и вие да намерите.

6. Дайте шанс на искрите
Не очаквайте умопомрачителна, пламенна искра още от първата среща. Дори ако сте си прекарали добре с даден човек първия път, може да се наложи да излезете още няколко пъти, преди да започнете да усещате онова специфично вълнение. Не се отказвайте веднага, само защото на първата среща не сте усетили силно привличане към другия човек. Ако наскоро сте имали негативни преживявания в любовта, това може да ви пречи да се отворите. Химията може да отнеме време, за да се изгради и има много други положителни страни, на които трябва да обърнете внимание. Например дали другият човек уважава и разбира ограниченията във времето ви заради факта, че сте самотен родител?

7. Не бързайте да представяте на детето/децата си нов партньор
Всяко семейство е различно, но ако децата ви са малки, вероятно няма нужда да знаят, че излизате по срещи. Докато и вие, и вашият нов партньор не сте сигурни, че искате да сте в отдадена връзка заедно, обикновено е по-добре за вашите деца да не се срещат с този човек. Ако е подходящо, можете да кажете на децата си, че сте си намерили нов приятел, но първо искате да видите как ще потръгнат нещата между вас. Никога не сравнявайте новия си партньор с бащата/майката на вашите деца пред тях и не правете никакви връзки и асоциации между въпросните две личности.

8. Помислете за среща с друг самотен родител
Идеалният вариант е да си намерите партньор, който е в същата или подобна житейска ситуация като вас. Той би разбрал всички усложнения, които идват с отглеждането на деца, сложните връзки с бивши половинки и каквото и да е конкретното ви преживяване на самотен родител. Освен това никога няма да се налага да обяснявате на този човек, че децата ви винаги ще са на първо място в живота ви и също така той/тя никога няма да гледа на децата ви като на „багаж“.

9. Доверете се на интуицията си
Винаги слушайте интуицията си и бъдете по-предпазливи, особено ако се решите да излезете на среща с непознат (в случай, че сте се свързали с човек онлайн). В този случай е добре да говорите по телефона с човека, преди да се видите очи в очи, а още по-добре да се чуете по фейстайм. Ако усещането ви подсказва, че нещо не е наред, слушайте интуицията си и отменете срещата!

10. Освободете се от чувството за вина
Ако се чувствате виновни, че оставяте малките си деца, за да излезете на среща, променете мисленето си. Разбира се, децата ви винаги ще са в мислите ви, но и вие имате нужда да излезете на по питие и да се отпуснете. Това време далеч от малките е ценно за вас и самочувствието ви, дори и да не е с потенциален нов партньор, а да е с приятели. Дори и да се влюбите, това не значи, че изоставяте децата си, като разделяте свободното си време между тях и новооткритата си любов. Просто не губете баланса си и се освободете от чувството за вина. С правилните стратегии и подход срещите могат да бъдат забавни и да ви дадат сила да възстановите живота си по най-добрия начин, а децата ви ще са щастливи, ако виждат усмивката ви!

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *