Украйна обвини Русия в екзекутиране на войници, които са се предали

Украйна започна разследване в неделя за това, което каза, че е „екзекуция“ от руските сили на двама невъоръжени украински войници, които са сигнализирали намерението си да се предадат. Украински официални лица осъдиха докладвания инцидент като „военно престъпление“. Официална реакция от Москва няма.

В събота кратък видеоклип, чиято автентичност може да бъде потвърдена от АФП, беше публикуван в Telegram, показващ как двама мъже излизат от убежище, единият с ръце над главата си, преди да легнат на земята пред друга група войници. Това е последвано от нещо, което изглежда като стрелба и издигащ се дим, преди видеото да прекъсне внезапно.

Прокуратурата в източноукраинския регион Донецк каза, че според предварителни данни изображенията са заснети край село Степове, близо до източния град Авдиевка, където бушуват боевете.

„На видеото се вижда как група хора в руски униформи разстрелват отблизо двама невъоръжени военнослужещи в униформа на украинската армия, които се предадоха в плен“, пишат от прокуратурата.

Следователи и прокурори са започнали разследване.

Убийството на военнопленници е грубо нарушение на Женевските конвенции и се класифицира като сериозно международно престъпление. Центърът за стратегически комуникации на украинската армия заяви в събота, че притежава потвърдена информация, че видеото показва екзекуция от руските сили на невъоръжени войници, пише БГНЕС.

Украинският омбудсман по правата на човека Дмитро Лубинец осъди инцидента като „военно престъпление“.

„Украинските войници бяха обезоръжени и ръцете им бяха вдигнати“, написа Лубинец в Telegram в събота. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *