Уредът, който натоварва най-тежко сметката за ток е…

Знаете ли, че сред домашните електроуреди има т. нар. „енергийни вампири“? Това са онези уреди, които натоварват най-много сметката ви за потребление на електричество, дори когато са в режим на изчакване.

Скорошно проучване на British Gas показва, че е най-препоръчително домакинствата да изключват повечето си уреди, когато не се използват и когато стопаните не са си у дома, тъй като тези устройства могат да бъдат отговорни за почти 23% от общото потребление на електроенергия.

Това се отнася преди всичко за бойлера, който според специалистите е един от най-големите енергийни вампири в домакинството, пише bTV.

Уредът, който натоварва най-тежко сметката за ток е... - 2

Само за един час един стандартен бойлер изразходва 2 киловатчаса електроенергия. За сравнение, ако котелът работи по два часа и половина всеки ден, той изразходва общо 150 киловатчаса електроенергия на месец. В повечето котли температурата се настройва предварително, но за да се пести пара, се препоръчва термостатът да бъде настроен на 50 до 60 градуса по Целзий и никога да не достига до 75 или 85.

Както показва проучването, освен че няма нужда от прегряване на водата, бойлерът ще допринесе и за по-високи сметки за електроенергия, тъй като ще консумира повече, за да достигне тази ненужно висока температура. Препоръчително е електрическите бойлери да се поддържат редовно, тоест да се почистват поне веднъж годишно.

Дилемата е дали да го оставяме постоянно включен или да го изключваме през нощта, когато тока е по-евтин e, че този уред не харчи по-малко, ако е постоянно изключен, защото водата при всяко включване ще трябва да се нагрее. Заради това електрическият бойлер се изключва само когато няма кой да го използва дълго време. Според специалистите най-малко електроенергия се изразходва, ако бойлерът е правилно монтиран и винаги включен.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *