HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Четиригодишно дете от Сандански транспортирано в София със съмнение за кучешка тения

Транспортираха за столична клиника със съмнение за заразяване с кучешка тения четиригодишния А.М. от Сандански. Малчуганът е поддържал няколко дни висока температура с гадене и повръщане. След направени изследвания по предписание на личния лекар е пренасочен за лечение в софийска клиника, съобщи Стоян Костадинов, роднина на семейството. Той заяви, че ще настоява кметът на общината Кирил Котев да забрани пускането на домашни любимци в парковата зона в Сандански без намордник и каишка и да се налагат санкции на собствениците на кучета, които ги пускат да пият вода от чучура на чешмите в парка, защото кучешката тения се предава и от слюнка.

Съгласно общинска наредбата глобата е 50 лева за куче без намордник и каишка. Досега няма нито един съставен акт или фиш на собственик на домашен любимец за такова нарушение, показва справка в Общинската администрация.

Над 50 вида бактерии се съдържат в устата на домашните любимци, от които се заразяват предимно децата, поясни С. Костадинов, който е баща на две момичета, на 2 и 5 години.

„Почти вяка вечер със семейството ми сме на разходка в парк „Свети Врач”. Забранил съм на децата да пият вода от чешмите, разположени в парковата зона. Много често ставам свидетел как кучетата сами пият вода от чешмите. Неотлъчно до тях са техните собственици. Опитвал съм се да говоря със стопаните да не ги пускат без намордник или каишка, защото са опасни за децата. Но винаги ми е отговаряно – няма проблем, не са опасни, да не ги предизвикат с даване на команди. Изумен съм от факта, че почти всеки стопанин на куче е бизнесмен, лекар, адвокат или търговец. Хора, които стоят добре в обществото. Но не осъзнават, че домашният им любимец, след като е пуснат свободно, сее смъртоносна зараза.

Преди няколко дни разговарях с ветеринаря Гаврилов, след като братовчед ми каза, че синът му е заразен с кучешка тения. Поех ангажимент писмено да уведомя кмета Кирил Котев да се разпореди и да се прилага Наредба № 1 едно в община Сандански”, обясни Костадинов.

ЛИДИЯ МАНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. 777

    Бащата е прав, всеки ден кучета лижат чешмичките в парка, лежат на пясъка на детската площадка и разнасят зарази и кърлежи!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *