Ябълки и яйца полетяха срещу полицаите пред парламента, има опити за преобръщане на автомобили

Есенната сесия на парламента започна под обсада, след като организаторите на протестите срещу правителството и главния прокурор призоваха недоволните да се съберат пред новата сграда на Народното събрание. За първи път заседанието ще се проведе в новата пленарна зала, която се намира в сградата на бившия партиен дом.

Към 8,00 часа към полицаите, охраняващи Народното събрание откъм източната страна полетяха ябълки и яйца. Протестиращите започнаха да клатят полицейски автомобили, за да могат да пробият кордона. Извършен бе и първият арест. Полицаите пуснаха и дим.

Снощната демонстрация премина спокойно и беше по-кратка заради подготовката за днешната проява.

Организаторите заявиха, че това е бил последният ден на мирни протести, а част от протестиращите обявиха, че очакват провокации, но ще продължат с протестите, докато не бъдат изпълнени основните им искания.

По време на днешното заседание трябва да стане ясно дали са събрани необходимите 120 подписа за внасяне на предложение за свикване на Велико народно събрание и изготвяне на нова конституция.

Към момента се знае, че БСП и ДПС няма да подкрепят инициативата, а подписите на ВМРО са под въпрос. Очаква се позицията на ВОЛЯ и на 9 независими народни представители. Междувременно Столичната община предупреди за възможни затруднения при придвижването в района.

Част от протестиращите останаха да преспят снощи в Триъгълника на властта. Тази сутрин тук се събраха вече протестиращи и скандират “Оставка”. Сградата на парламента е заобиколена от плътен полицейски кордон. Полицаите са с жилетки антиконфликт. 

Представители на “Възраждане” пристигнаха в столицата от всички краища на страната. Пред централния вход на парламента вече е разпънат националния флаг и едва ли депутатите ще могат да влязат през него. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *