Административен съд не касира избора за общински съветници в Банско

Административен съд – Благоевград отказа да касира решението за избора за общински съветници в Банско. Делото бе разгледано от съдия Иван Петков след жалби на 5-има кандидати за съветници от ГЕРБ и двама от МК „ВМРО – КП Алтернативата на гражданите”, които оспориха преференциалния вот. В рамките на административното производство бе извършена проверка на недействителните бюлетини и преференции за общински съветници само в СИК № 17 в Добринище заради протокола, в който са нанесени поправки, от които не се разбира какви са резултатите.

В присъствието на председателя на ОИК – Банско адвокат Иван Арсениев и процесуалните представители на жалбоподателите бяха описани всички изборни материали, които се съдържаха в чувала на СИК № 17. При огледа се видя, че върху някои от опакованите с амбалажна хартия свитъци имаше изписани само цифри, без да е посочено за кои от трите избора са бюлетините – за общински съветници, кмет на Добринище или кмет на Банско. Установи се, че действително в протокола на ОИК – Банско са вписали неправилно като действителни гласове за листата на ГЕРБ 175 действителни бюлетини вместо 197, което бе изтъкнато от жалбоподателите. Грешката била допусната от Информационно обслужване, но тъй като не беше повдигнат спор за действителните бюлетини, съдебната проверка се концентрира само върху недействителните бюлетини и преференциите. Сред тях бе открита бюлетина с изрисуван пенис и надпис „За вас“, а вулгарната находка бе описана в официалния съдебен протокол като цинично изображение.

Крайният резултат от съдебния оглед е, че има неправилно отчетени преференции, но не само за жалбоподателите, а и за водачите на листите. Това обаче не води до промяна в резултата, реши съдията и като отчете, че няма данни за изборни нарушения и протоколите с резултатите са подписани от членовете на СИК без особено мнение, потвърди решението на ОИК – Банско за избор на общински съветници.

Решението може да бъде обжалвано пред ВАС.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *