Актьорите гости в театъра в Дупница получават за едно участие хонорар колкото половината заплата на щатните, директорът Славчо Пеев още не е решил колко ще плаща на новото попълнение Елен Колева

Външни актьори, които участват в постановки в театъра в Дупница, получават от 130 до 250 лв. хонорар за всяко идване на сцената. За сравнение – 7-те актьори от общинския театър са на твърда заплата от 460,00 лв. Те получават допълнително възнаграждение само за командировъчни, ако театърът изнася постановки извън Дупница, и сумата е само 10 лв. В постановките на трупата в Дупница най-често канени гост-актьори са Ивайло Калоянчев и Веселин Цанев от Сатиричния театър в София.
В момента театърът подготвя постановката “Ама че семейство“, в която срещу хонорар участват пак Ивайло Калоянчев и Веселин Станев, както и Ива Караманчева, която беше на щат в общинския театър “Невена Коканова”.
Репортер на “Струма” се свърза по телефона с директора на театъра в Дупница Славчо Пеев с въпроса защо хонорарите за участие в представление на външните актьори са колкото половин заплата на основния актьорски състав в театъра. Ето отговора на С. Пеев:
“Актьорите на щат в театъра работят и за трудов стаж, и затова са на заплата. Хонорара го договарям с актьорите, ако сваля цената, ще откажат участие. Защо каня в повечето случаи Ивайло Калоянчев и Веселин Цанев“ Защото други столични актьори искат два пъти повече хонорар. Театърът не работи на загуба. Това е ясно и от отчета, който сме подали в общината. Приходите от постановки ние внасяме в общината, от там пък ни изплащат заплатите на трупата”, заяви С. Пеев.
Той потвърди, че ще назначи на граждански договор в театъра в Дупница Елен Колева, но все още не е уточнено какви пари ще й плаща.
НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *