Безпрецедентно кадрово развитие в ЮЗУ! В навечерието на изборите за ректор обявиха рекорден брой 55 конкурса за главни асистенти, доценти…

Рекорден брой от 55 конкурса за заемането на академични длъжности обяви ЮЗУ. За нуждите си от университета са решили да „произведат“ внушителния брой главни асистенти, доценти и професори. Безпрецедентното в историята на ЮЗУ кадрово развитие е една от най-коментираните теми в академичните среди, още повече че се случва в навечерието на изборите за ректор и органи на управление на висшето училище. На фона на миналогодишните нула /нито една/ процедури за главен асистент, сега са обявени 27 конкурса за заемането на тази академична длъжност в различни професионални направления – от физически и химически науки, математика, икономика, право, до здравни грижи, спорт, филология, психология, музикално и танцово изкуство. 21 са конкурсите за доценти /при 7 миналата година и 13 през 2017 г./. Само в професионално направление „Педагогика“ има 3 конкурса за доценти. В „Информатика и компютърни науки“, „Туризъм“, „Право“ са по два, колкото са и в професионалните направления „Филология“, „Философия“, 8.2. „Изобразително изкуство“…

През миналата година професори в ЮЗУ станаха настоящият ректор Борислав Юруков и ръководителят на Катедрата по германистика и романистика към Филологическия факултет Елисавета Бояджиева. През 2017 г. професорите са трима, а през 2016 г. – двама.

Сега за най-високата академична длъжност са пуснати 7 конкурса. Университетската комисия, назначена със заповед на ректора, допуска до участие в конкурса за професор по „Изобразително изкуство (Изкуствознание и изобразителни изкуства (Живопис)” доц. д-р Ралица Игнатова. За професор по професионално направление „Психология (Медицинска психология (Невропсихология)” допуснат до участие в конкурса е доц. д-р Иванка Асенова. В „Педагогика” (Специална педагогика) – доц. д-р Пелагия Терзийска. В същото професионалното направление, но в научна област „Педагогически технологии (Словесно-изпълнителско изкуство и словесно-изпълнителски дейности”, допуснат до участие в конкурса е доц. д-р Гергана Дянкова. В „Комуникационна и компютърна техника (Информационни и комуникационни технологии)” кандидатът за професор е доц. д.т.н. Петър Апостолов, а в „Социални дейности (Психосоциална работа с деца)” – доц. д-р Васка Славчева Станчева-Попкостадинова.

За обявеното едно място за професор по „Информатика и компютърни науки (Информационни технологии)” кандидатите са трима. Университетската комисия разглежда документите и допуска до участие в конкурса доц. д-р Даниела Дурева-Тупарова, която има дългогодишен опит в обучението по информатика и ИТ в различни образователни степени. Автор е на книга, свързана с проблеми от методиката на обучение по информатика и ИТ. Съавтор е на учебни помагала по информационни технологии за 1-8 клас, както и на учебника по новия предмет „Компютърно моделиране” в 3 и 4 клас.

В конкурса се включва и настоящият декан на Природо-математическия факултет и ръководител на Катедрата по информатика доц. д-р Стефан Стефанов. Той не подава документите си през университетската комисия по допустимост, а кандидатства директно /нещо, което законът не отхвърля/, и тъй като отговаря на изискванията, също е допуснат до участие в конкурса. За научната работа и постижения на доц. Стефанов  неспециалистите не знаят много. Преподаватели коментираха, че научноизследователската му дейност бива отразявана основно в чужбина в издания /списания/, които са реферирани и индексирани в световноизвестните наукометрични бази данни Scopus и Web of Science.

Третият кандидат за професорското място е доц. д.н. Kрaсимир Йорджeв, който също е от Катедрата по информатика и като доц. Стефанов не минава през комисията по допустимост. Като примерни дисциплини, водени от него, са посочени „Обектно ориентирано програмиране” и „Софтуер, подпомагащ научните изследвания”. От публичната информация става ясно, че Кр. Йорджев е доктор на науките по информатика и компютърни науки.

„Съгласно процедурата определеното 7-членно научно жури трябва да разгледа трите кандидатури според националните изисквания за заемане на академичната длъжност и да извърши класиране. След което факултетният съвет трябва да реши кой от тримата да стане професор“, коментираха преподаватели казуса с тримата кандидати за едно място.

Обявяването на толкова много конкурси наведнъж е безпрецедентно не само откъм кариерно израстване, но и откъм финансов ресурс. Имайки предвид, че научното жури за доценти и професори е от по 7 човека, а за главни асистенти – от по 5, и на всеки един член се заплаща средно по 200 лв., то тези процедури ще струват на ЮЗУ доста пари. Освен това академичното израстване е свързано и с получаване на по-висока заплата. Като цяло, след като се тегли чертата, конкурсите ще излязат шестцифрена сума.

Наскоро университетът даде и 300 хил. лв. за 400 таблета, които да са в помощ на преподавателите при изпълнение на служебните им задължения. Предстоящите месеци са от изключително важно значение за бъдещето на университета. От днес  започват изборите за декани на факултети. На 11.11. изтича 4-годишният мандат на ректора, екипа му, общото събрание на университета и на Академичния съвет.

ЕКИП „СТРУМА“

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

20 Коментара

  1. само питам?

    Стефан Стефанов май е 2 поредни мандата декан. Кой глади гащи да го замести като декан на ПМФ?

    Отговори
  2. Митко

    Не Ако, ректора ще е друг. А що се касае до въпросното лице – абсолютно си прав Бай Ганьо на избори! Как имат очи тези хора след всичките издевателства през годините! Тоя мазньо..и двете каки..при едната е като артелно от рушвети …всякакви….позор…и тоя ходи да се налива там…обидно е…и дали се изисква психиатричен преглед???

    Отговори
  3. запознат

    „Конкурсите“ са с предизвестен край, преди да се обявят вече се знае за кои „наши хора “ се правят. Единствено в ПМФ са извадили 3-ма кандидат-професори, но и там резултатът е ясен предварителн – сегашният декан Стефанов. На камарилата, окупирала ректорското ръководство им трябват послушковци, които да са съгласни с всичко, което им се спусне „от горе“ и да са без собствено мнение, а Стефан е точно такъв. Другите са „пълнеж“, На Дуревата мъжът и избяга в София и тя е бита карта, Йорджев, макар и единствен „голям доктор“ (д.м.н.) няма шанс, защото не е от „нашите хора“ на ректора – пенсионер. Та мачът е вече свирен и Папучаров е направил разстановката с верните „броячи“ на гласове, за да не стане някоя непредвидена „инфекция“. А че харчат народна пара на поразия, няма кой да ги контролира, и т.н. „контролен съвет“ е оглавен от „наш човек“, безгласна послушкжвшца. Нищо академично и стойностно не остана в този югозападащ ПУЦ!

    Отговори
    1. Запознат2

      Истината е съвсем друга. Конкурс за професор по информатика е обявен за Дурева, братовчедка на ректорската секретарка, тя си е дала името на конкурса, избрала си е журито. Както пише статията другите двама са подали документи неочаквано но законно и нямат никакви шансове, но са объркали сметките на семейството което е свикнало да печели служебно и само състезания с един кон.

      Отговори
      1. Бай Хой

        Всичко е възможно в този скапан бордей, така че вероятно Запознат 2 е по.запознат и прав. Не знаех, че Дурачката и тя е навързана като свински черва с мЪтематичната мафия, но то нищо вече не може да те изненада в загнилия кошер…

        Отговори
        1. Донки Хот

          В интерес на истината и Стефанов, и Йорджев като учени са класи над педагожката Дурачева, но ако оная е извадила братовчедската карта, може и да я огрее. То толкова измислени „професори“ вече се самопроизведоха там, особено след т.нар. „ректор“, че всичко е възможно, дори „преизбирането“ единодушно на пенсионера за втори мандат. Дано обаче го сполети съдбата на „президента за 1 ден“ Мирчев, също така помислил незаконно да векува в ЮЗУ!

          Отговори
          1. Запознат3

            Още нещо. Педагожката Дурева работи по маса смехотворни връзкарски проекти и плаща по тях на началниците в ректората и така направи калимерата.

          2. Запознат2

            Вече са излезли рецензиите, очаквано посоченото от педагожката Дурева жури единодушно по болшевишки я предлага за професор по информатика, нищо че някои пишат че са впечатлени от материалите на Стефанов. Това е да си имаш кака секретарка на БоЮр и да си плащаш на който трябва..

  4. Бай Ганьо на избори

    Преобразен, дружелюбен, благодарен и усмихнат … привидно спокоен след поетите успокоителни Бай Ганьо се надява всички в ПИФ да са забравили как извива ръце на ръководителите на катедри и на колеги, как мачка и разплаква де що има покрай него Притихнали са и любовницата и нейната кумичка – предизборно са сложили приятелската маска и блещят врели некипели как в ЮЗУ и ПИФ всички са едно семейство и трябва да се подкрепят. Обаче АКО ректорът е друг, ако нещата започват да се развиват нормално и дори деканът на ПИФ е нов, хахаха

    Отговори
  5. БайХой

    Струма, защо не проверите коя е фирмата ДЗЗД“Хидрострой-Транс-Инвест“- гр. Перник, която ремонтира плочките пред Учебен корпус 1, участваща в рамковото споразумение за СМР на ЮЗУ ?
    На приятеля на БоЮр, който му построи кооперацията преди години и сега той си връща дълговете с парите на ЮЗУ.

    Отговори
    1. Фанта с магории

      То пък един ремонт, плочките недовършени, хлопат и се местят от сега, но важното е да се усвоят едни народни пари и да се отчете %-та на ректорчето, че му е за последно (по закон) възможността да крадне!

      Отговори
  6. ЮЗУ

    Ей това се казва кадруване, за благото на шайката БЮр, НМарин -Бай Ганьо и агент Андреев – ПМиланов.

    Отговори
  7. Студент

    Крайно време е в този университет някой да помисли за нас, студентите и младите преподаватели, асистентите. Легенди се носят за бонусите,наградите и привилегиите за нашите хора, в това число и студенти. Ал Мис. Крайно време е някой да обърне внимание на студентите и да се погрижи за облекчаване работата на асистентите, които постоянно заместват величията. И ако е истина, че пенсионерите се готвят пак да управляват с ретроградни методи на наш гръб … No mercy

    Отговори
  8. Петър

    Абсолютно…и промяната е в ход. Жалко за пропилените четири години. Трима човека се самозабравиха. Особено двамата аватари на Юруков…и въобще не се знае кой на кой е аватар. А иначе земята се тресе. Особено в Стопански и най-много в Правния факултет! Защо ли? Ще се разбере мноооого скоро! Хората не издържат на това отношение! Никакво отношение, никакъв академизъм…все едно крепостни селяни работят там….

    Отговори
  9. София

    В Югозападния университет преподавам от 19г. и мога смело, без да обвинявам, да посоча какво е необходимо на прекрасния университет с една дума – Промяна!
    Успехи и вяра в доброто и бъдещето желая на всички колеги!

    Отговори
    1. бай Курти

      Промяна е нужна от десетилетия, но както е казал народът: „Със стари курТи нов бардак не става“!

      Отговори
    2. Сопа Тоягова

      То хубаво желаеш, но промяна е възможна само със стойностни хора, независими от конюнктурата и със собствено мнение и с бой по кратуните на кратунковците!

      Отговори
  10. наглост

    Измисления „професор“ Юруков се опитва да задържи кокала за още един мандат, но няма да го огрее. И тези 55 конкурса дето пусна точно преди края на мандата си няма да му помогнат за предстоящите избори за ректор. Повечето ще се провалят и хората ще бъдат излъгани. Той е пътник…. навърши 65 години и приключи процедурата му за удължаване на договора с една година. Той нама право да се кандидатира за ректор, съгласно ЗВО и КТ.
    А и тези таблети за преподавателите са златни – да дадеш за таблет по 750 лв., нали той не ги дава – това са парите на ЮЗУ. А колко ли е прибрал той от МТЕЛ?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *