Бившата чистачка на кметство Бабяк спечели дело за неправомерно уволнение, съдът я връща на работа с 3360 лв. обезщетение

Съдът в Разлог призна за незаконно уволнението на бившата чистачка на кметството в село Бабяк, община Якоруда, Емине Сирак и отмени заповедта за прекратяване на трудовото й правоотношение, издадена през ноември миналата година от вр.и.д. кмета тогава Наташа Барева. Магистратите постановиха тя да бъде възстановена на работа и осъдиха кметството, представлявано от настоящия кмет Шемедин Бъсков, да й заплати обезщетение в размер на 3360 лева за времето, през което жената е била без работа, считано от декември 2019 година, ведно със законовите лихви. Освен това кметството трябва да заплати на уволнената служителка и направените разноски по делото в размер на 1200 лева.

Емине Сирак, която е дългогодишен служител на кметството в малкото село, заведе частно дело срещу кметство Бабяк, след като на 5 ноември миналата година тя е уволнена от назначената за временно изпълняващ длъжността кмет Наташа Балева. В мотивите на заповедта е посочено „липса на професионални качества на работника за ефективно изпълнение на работата. Същата не притежава необходимите за изпълнение на възложената й работа с длъжностна характеристика организираност и дисциплинираност, вследствие на което е налице неподдържана постоянна чистота в помещенията на кметството и прилежащите площи. Липса на комуникативност и диалогичност по отношение на граждани, обслужвани в кметството на село Бабяк“.

На база на изложените в заповедта мотиви съдът е счел, че тя не е мотивирана съобразно изискванията на закона и утвърдената съдебна практика, а в подкрепа на изложеното за липса на необходимите качества за ефективно изпълнение на работата по трудовото й правоотношение не са представени никакви факти и доказателства за това. Липсата на отправено предизвестие на служителката от страна на работодателя също е взето предвид при постановяване на решението.

То може да се обжалва пред Благоевградския окръжен съд в двуседмичен срок.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *