Бивши футболисти в с. Палатово с емоционална среща отбелязаха 65 г. от създаването на отбора

Пътувахме с каруци за мач до съседните села, при наша победа домакините ни скачаха на бой, но после сядахме на обща трапеза, спомнят си ветераните

Бивши футболисти от отбора на едно от малките села в община Дупница – село Палатово, си спретнаха празник по повод 65 г. от създаването на отбора, носещ името „Ураган“.

Подготовката за събитието, което е най-голямото за  годината в селото, е поел топкриминалистът Бисер Георгиев, който е бивш играч в отбора. Идеята дошла от най-възрастните  футболисти, но полицаят се ангажирал с организацията.

За съблекалня служеха автомобилите на играчите, публиката беше малобройна, но емоционална. 

Рефер на мача беше зам. председателят на ОбС адвокат Йонко Гергов, който като юноша е ритал в селския отбор на Палатово. Друг от бившите футболисти в отбора, сега собственик на заведение за хранене, Иван Радев, известен с прякора Джери, почерпи с 200 кебапчета на купона след емоциоаналния мач.

Всички се раздаваха на терена и показаха, че все още имат хъс към играта, „ураганът” на страстта им към футбола не е угаснал.

Отборите бяха сформирани от по-млади и по-възрастни любители на футбола. Зад едната врата пазеше бащата на административния ръководител на Районна прокуратура – Дупница Даниела Гюрова – Георги Илиев, а на вратата на противниковия отбор бе вуйчото на полицая Бисер Георгиев – Стоил Стоилов.

На игрището край селото, което бе окосено специално за юбилейния мач, играха рамо до рамо бизнесмени, полицаи, търговци, работници с еднаква страст към футбола. Срещата започна с минута мълчание в памет на починалите футболисти на „Ураган“. Мачът приключи с резултат 2: 2, но

спомените от тази среща ще топлят дълги години сърцата на футболните мъже от малкото село.

След приключване на срещата мъжете поседнаха на чаша домашна ракия и кебапчета на маса пред кметството и се върнаха се в спомените си за младежките години – как са пътували с каруци, за да отидат в съседно село на мач.

Един от най-възрастните футболисти от село Палатово, бившият кмет на селото, 81-г. Свилен Костов, разказа пред репортер на „Струма“: „Бях на 8-9 г., когато бяха първите мачове на селския отбор. На един мач в Кочериново вратарят беше намушкан с вила, защото е отказал да пусне няколко гола на противника, и отборът се разтури. През 1956 г. решихме да си направим пак отбор. Набелязахме си едно място за игрище. Наехме багер да изчисти мястото от дърветата, които растяха там. И така започнахме. Аз може би съм кръстникът на отбора. Преди да се създаде селски отбор, играехме на махали. Аз бях от Долната махала и отбора ни го кръстих „Ураган“. И оттогава „Ураган“ е името на селския отбор. Аз играех централен нападател“, разказа Свилен Костов.

Неговият съотборник, 80-г. Станимир Свиларски допълни: „Тогава, през онези години, нямаше автобуси, пътувахме с каруци до съседните села, а и по-далеч. Някога много се държеше домакините да бият в мача, и ако гостите са по-добри и вкарат повече голове, ставаше бой, като жертвите бяха рефер или играч. Имам много такива спомени. В село Овчарци, община Сапарева баня, ние бяхме по-добри. Един мъж от публиката се заяде с наш играч и нахлу на терена. Ние се опълчихме срещу него и през това време цялата публика излезе на терена и се започна бой.

В с. Яхиново съдията свири засада, но като видя, че публиката всеки момент ще нахлуе на терена и ще го бият и него, и нас, както беше вдигнал флагчето, го свали и започна да се чеше с него по врата. Ние му крещяхме защо е свалил флага, а той ни вика: „Ако го вдигна, ще ни бият всички“.

Играли сме и в село Бистрица, там нямаше мач без бой. На терена се биехме, после сядахме на една маса след мача и си пиехме ракията заедно.

Така беше някога. Имали сме и хубави моменти, не само побоища. Спомням си, че на един 1 май играхме мач в с. Долистово и бихме местния отбор с 11 :0. Тези момчета след нас играха мачове и за „Купата на Бянск”. В гр Рила ни биха и не можахме да продължим напред. Били сме на терена обори на по-големи населени места като Невестино, Кочериново…“, върна се назад в спомените 80-г. Станимир Свиларски.

Вратарят на „Ураган“ в юбилейния мач Стоил Стоилов разказа: „На мач сме получавали по 3-4 червени картона. Не сме подкупвали съдии. След мача сме черпили по вино, но нищо повече. Тогава имаше достойни съдии като Атанас Бачев, Севдата… От военното поделение в Самораново често ни пращаха рефери, които не бяха добре подготвени и създаваха напрежение по време на мачовете. Въпреки всичко бяха хубави години, бяхме млади, енергични…“, заключи Стоил Стоилов.

За спортното събитие пристигнаха бизнесменът от Перник, роден в селото, Радинчо Александров, собственик на строителна  фирма и фирми в енергетиката и топлотехниката, бившият директор на някогашното ХФК Христо Васев, бившият футболист на „Марек” и „Локомотив “ /Пловдив/ Асен Арсов, който е наследил баща си в селския отбор, сега синът му играе във ФК „Марек“.

Бившите футболисти, доволни от емоционалната среща вчера, си обещаха следващата година да се съберат отново на терена край селото.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *