Бизнесмени, амбицирани да развиват земеделие по европрограми, вдигнаха в пъти цената на общински ниви

Благоевградски бизнесмени с амбиции да развиват земеделие с евросубсидии вдигнаха няколко пъти наемната цена на общински ниви и овощни градини в землищата на благоевградските села. Собственикът на верига от закусвални и баничарници Нейко Червенков се пребори за 7327 кв.м овощни градини в местностите  Чегарица, Гладно Бърдо и Ридо на с. Дренково и в с. Българчево, за които ще плаща общо 527,97 лв. на година. Семейството му участва в наддаването с фирмата на Ивайла Червенкова  „НАЙ- 2017“ ЕООД.   Основният им конкурент Стоян Воденичарски успя да „измъкне“ две от най-големите площи, разиграни на поредица от търгове за отдаване под наем на общинска земя за срок от 10 г. Той вдигна почти двойно началната цена за 11 793 кв.м овощна градина в м. Чергарица в с. Дренково и за 9399 кв.м в м. Долен Веляк в с. Селище и успя да ги спечели за обща сума от 1008 лв. годишен наем.

Нейко Червенков предпочете да не коментира на този етап новото си бизнес начинание. Най-вероятно амбициите на новите наематели са насочени към овощарството и отглеждането на орехови насаждения. Субсидиите в тези райони са доста по-високи от тези в землището на Благоевград, тъй като са в графата на необлагодетелстваните.

Двама животновъди от Покровник, Логодаж и Дренково пък загубиха пасищата и нивите за животните си, които ползваха до момента, тъй като се оказа, че забравили за търговете, обявени заради изтеклите им договори. Марин Евтимов е новият наемател, който ще ги ползва през следващите 10 г. Той успя да спечели наддаванията за 6 ниви с обща площ 55 280 кв.м, за които ще плаща на общината 1970 лв. наем годишно. Основен конкурент му бе Александра Георгиева, но Евтимов успя да пребори конкуренцията с няколко пъти по- високи оферти. За нива в с. Покровник, чиято начална цена бе 80,63 лв., например той предложи  230 лв., а за друга в землището на с. Логодаж, при стартова цена от 141,81 лв., наемът стигна 320 лв.

Известният благоевградски търговец на строителни материали Владимир Китанов, който от зимата на 2018 г. започна заедно с дъщеря си Анелия да наемат земеделски земи в района на с. Дъбрава, където живее семейството му,  продължава да разширява стопанството си. С фирмата си „Агроленд Инвестмънт“ ЕООД В. Китанов нае 9 ниви в дъбравското землище, с обща площ 22,9 дка, за които на година ще плаща по 882,36 лв. наем на общината. Преди 1,5 г. на подобен търг, в който също участва, дъщеря му разкри намерението си да кандидатства по програмите за млад фермер и заедно с баща си да развиват земеделие.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *