Борис Джонсън изпрати неподписано писмо до ЕС за отлагане на Брекзит

Британският премиер Борис Джонсън изпрати писмо с молба до ЕС за отлагане на Брекзит, но без да го подписва. Молбата беше придружена от второ писмо – този път с подписа на британския премиер, в което той посочва, че ново отлагане на развода между Лондон и Брюксел ще бъде грешка.

Джонсън е задължен по закон да поиска от ЕС удължаване на срока след 31 октомври. Това се налага, след като в събота на извънредното заседание на Камарата на общините – първото от 37 години, депутатите гласуваха “поправката Летуин”, която задължава кабинета да отложи Брекзит докато не бъде прието съответното законодателство. Поправката беше подкрепена с 322 гласа за срещу 306 против и направи гласуването по новата сделка на Джонсън, договорена на Европейския съвет през седмицата безсмислено.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви в „Туитър“, че е получил молбата за удължаване на срока за Брекзит. Той подчертава, че ще се консултира с европейските лидери за това „как да реагира на случващото се“.

Само часове, след като загуби вота по време на историческата сесия на парламента премиерът Джонсън нареди на високопоставен дипломат да изпрати неподписано писмо с молба за отлагане на излизането на Великобритания от ЕС – нещо, което му е било наложено от парламента.

Във второто подписано от него писмо, той изрично подчертава личното си мнение, че подобно ново отлагане – до 31 януари 2020 година, ще е абсолютна грешка. Джонсън посочва, че правителството ще положи усилия да получи одобрение по новата сделка за Брекзит в парламента и е уверен, че страната ще напусне евроблока както е планирано – на 31 октомври.

В събота десетки хиляди хора се събраха в центъра на Лондон с искане за насрочването на нов референдум за Брезкит.

Британският представител в Брюксел сър Тим Бароу обясни, че първото неподписано писмо напълно изпълнява закона, приет от британския парламент. Преди седмици премиерът заяви, че „по-скоро ще падне мъртъв в канавката“, отколкото да поиска ново отлагане на Брекзит.

Според анализатори Джонсън се опитва „да изиграе съда“ с неподписаното писмо, тъй като ако не се подчини на закона, го очаква съдебно преследване. Като не е подписал писмото с молбата за отлагане на Брекзит, той лесно може да заяви от съдебната скамейка, че „това писмо е на парламента, не е моето писмо“. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *