Брифинг за актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки

Започна брифинг относно актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки.

Участие ще вземат министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, маг. фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов и членове на Националния оперативен щаб. 

Ставаме все по-силни, ставаме все по-информирани. Човечеството се изправя в битката срещу COVID, защото ваксините идват, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Излекуваните случаи са почти шестнайсет хиляди души. Аз не искам българските граждани да бъдат излекувани, а да бъдат здрави, подчерта министърът. Искам българските граждани да останат живи.

Ваксините идват и с тях ще преодолеем тази тъмна страница в съвременната ни история. Болестта отстъпва пред усилията на всички, които от март са рамо до рамо в болниците, РЗИ, линейките, домовете за възрстни хора и не се отказаха и благодарение на тях ние днес стоим тук. Благодаря на всички!

„Бавно и колебливо, но се движим надолу по кривата на заболеваемостта. Страната ни вече е на 17-о място в ЕС и на четвърто – на Балканите”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той каза още, че по смъртност България е на трето място по смъртност в Европейския съюз и на първо – на Балканския полуостров.

С най-ниска заболеваемост към момента е област Кърджали, а с най-висока – Варна.

Продължава оценката на втората ваксина, която вероятно ще бъде одобрена – тази на Moderna. Планът на Европейската агенция по лекарствата е да заседава на 6 януари и, ако становитещо на експертите е положително, ще бъде дадено разрешение за ползване на медикамента, стана ясно на брифинга.

https://www.facebook.com/watch/live/?v=205943887843061&ref=external

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *