БУНТ В ЧЕРВЕНО! Социалистите в Сандански обявиха война на К. Нинова, заплашват с оставки и отводи от листата

Социалистите в Сандански обявиха война на партийната лидерка Корнелия Нинова и отказаха да приемат наложения от нея кандидат за кмет на БСП Младен Тимчев, който дори не е член на столетницата.

На извънредно заседание на общинското ръководство в разширен състав в сряда вечерта 44 от 45 присъстващи делегати прегласуваха решението си от месец август и твърдо застанаха зад кандидатурата за кмет на лидера Снежана Стоянова. Взето е и решение да бъде изискано от Нинова, която все пак стана лидер с техните гласове, да се отмени решението на Националния съвет на БСП от 15.09.2019 г., в което Тимчев бе посочен за кандидат на левицата на местните избори през октомври, въпреки че тяхното предложение бе за общинската им председателка Снежана Стоянова. На партийната конференция на БСП на 31 август Стоянова бе избрана с 45 гласа от 56 делегати.

„Настояваме Снежана Стоянова да остане кандидат-кметът на БСП за Сандански и не сме склонни на никакви компромиси. Подмяната на Стоянова с Тимчев, за когото ние не желаем и няма да работим, е нарушение на устава на БСП, приет на Четиридесет и деветия конгрес на Българската социалистическа партия на 5 февруари 2017 г. Съгласно чл. 8 /5/ от него Общинската конференция е органът, който издига кандидатите за кмет на общината, кметове на населени места, подрежда и утвърждава листата за общински съветници, след като определи водача на листата и местата за коалиционните партньори и гражданската квота или делегира това право на общинския съвет на БСП. В чл. 14 на същия устав е записано, че НС на БСП „утвърждава кандидатите на партията за кметове на общини“, но никъде не пише, че НС има право да подменя и утвърждава лице, което е утвърдено от легитимния орган – конференцията“, пишат в протестната си декларация до „Позитано 20“ санданските социалисти.

В нея те настояват още за свикване на извънреден пленум на БСП, в който да се преразгледа случаят „Сандански“.

На извънредното заседание Стоянова е заявила, че ще подаде оставка като лидер на БСП – Сандански и като водач на листата в момента, в който Младен Тимчев бъде регистриран като кандидат-кмет. Заедно с нейния отвод от листата на кандидат-съветниците такъв са заявили още Таня Петрова, секретарят на общинската партийна организация Милена Костадинова, съветникът от БСП в местния парламент Андон Ризов, Христо Паралинов и др.

Аналогична като санданската декларация бе изпратена в столицата и от Варна, където 20 кандидати за общински съветници от БСП обявиха, че няма да участват в пренаредената от пленума на столетница листа за изборите в морската столица, ако тя не бъде регистрирана в одобрения от местната структура на партията вариант. Настояването им е за водач на листата в ОИК – Варна да бъде вписан градският лидер на „червените“ Борислав Гуцанов, а не проф. Анелия Клисарова, която е и кандидат за кмет на Варна, посочен от Националния съвет на БСП в неделя. Варненската декларация е до председателя на НС на БСП и до членовете на ИБ на НС и е скрепена с 64 подписа на най-отявлените вътрешнопартийни опозиционери, сред които са лидерът на ПЕС Сергей Станишев, бившият председател на БСП Михаил Миков, Ангел Найденов, Антон Кутев, Атанас Мерджанов, Георги Гергов, Велислава Дърева, Георги Пирински, Красимир Янков, Янаки Стоилов, бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев, Валери Жаблянов и др. „Изразяваме нашето дълбоко безпокойство и голяма загриженост относно някои от взетите решения за утвърждаване на кандидатите за кмет на община и кандидатски листи за общински съветници, както и от начина на провеждане и ръководене на заседанията на НС. Председателят на НС и водещите на заседанието против устава на БСП наложиха по недемократичен начин решения за издигане на кандидати за кметове и листи с кандидати за общински съветници, противно на основни правила на вътрешнопартийна демокрация. Тези решения блокират и разединяват работата на отделни общински организации на БСП (напр. Варна, Сандански) и не способстват за постигането на поставената основна политическа цел – спечелване на предстоящите местни избори“, се казва във варненската декларация. Оттам също искат спешно насрочване на заседание на НС на БСП „в най-спешен порядък“ и дори са изготвили за улеснение на Нинова дневния ред, по който то да протече. Под т. 3 е записано „Преразглеждане на решението на НС на БСП от 03.09.2019 г. за утвърждаване на кандидати за местни органи в община Сандански“.

„Нямаме никаква представа какво се случва на „Позитано“ 20, ние сякаш сме зачеркнати, заличени и не съществуваме за Националния съвет – не скри огорчението си Снежана Стоянова. – Не сме сигурни, че ръководството на партията в София няма да си подреди листа, различна от нашата, затова решихме да направим отвод още отсега”.

„Изпращаме решението за извънредния пленум на „Позитано” 20, насрочен за събота. Той се свиква с подписите на 64 членове на Националния съвет и депутати. Ситуацията е патова, засега Снежана Стоянова остава председател, но ако и извънредният пленум не се съобрази с искането ни и не признае съществуването на структурата на БСП в Сандански, която е реален фактор, ще има последици”, закани се съветникът А. Ризов.

По форумите санданските социалисти получиха мощна подкрепа заради решението им да се опълчат на Нинова и дясната й ръка Кирил Добрев, които налагат повсеместно едноличните си решения. Самите членове на БСП в Сандански коментират избора на Нинова за кандидат-кмет на Сандански – Мл. Тимчев, който е племенник на предишния градоначалник Андон Тотев, като „ритуално самоубийство на БСП в Сандански“, „изстрел от упор“, „позор“, „смъртна присъда за организацията ни“, „арогантност“ и т. н.

От протеста им уставно се дистанцира обаче областният председател на БСП Валери Сарандев:

„Аз не бях поканен на извънредното заседание в Сандански, но знам за него, запознат съм и със съществуващото там напрежение, коментира вчера за „Струма“ той. Решението Младен Тимчев да е кандидат-кмет е на Националния съвет, минало е и през Ревизионна комисия и по тази причина областното ръководство не може да се намеси – само НС може да отмени, ако прецени, предишното си решение“, допълни Сарандев.

Въпреки напрежението в структурите на БСП в Сандански и Варна, вчера на официалния партиен сайт не бе качена и думичка за недоволството на партийните членове в двете организации, нито пък имаше информация, че в събота ще се проведе извънреден пленум. От вчерашния ден там имаше качени само 2 новини – че партийната лидерка се е срещнала с временно управляващия посолството на САЩ Джъстин Фридман и с посланика на Китай.

Срокът, в който партийната лидерка трябва да реагира на декларациите от Сандански и Варна, ако изобщо го направи, е 24 септември, и той е наложен от Избирателния кодекс, според който кандидатите за кметове и съветници трябва да бъдат регистрирани най-малко 40 дни преди местните избори.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Смели БСП-санданчани

    Браво, санданчани – социалисти, борете се за хората си! Лявата идея не бива да загине, заради други интереси!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *