НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
кори за баница – 500 г
тиква – 1 кг сурова
канела – 1 с.л.
смлени орехи – 1 ч.ч.
грис – 5 с.л.
олио – ½ ч.ч
ЗА СИРОПА
захар – 1 ч.ч.
вода – 1 ч.ч.
ванилия – 0.4 г (2 прахчета)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Бърз сиропиран тиквеник, който ще се хареса много на любителите на сладката баница.
Тиквата нарязваме, почистваме, обелваме и измиваме. Настъргваме на ситно ренде в дълбока купа. Към нея прибавяме канелата, гриса и нарязаните предварително сурови орехи. Разбъркваме всичко добре.
Намасляваме тавата, в която ще печем тиквеника. Отделяме две кори и поставяме от плънката в единия дълъг край обилно, а останалата част от кората намазваме с олио.
Завиваме плътно рулото и ги нареждаме в тавата на фурната. Така повтаряме процедурата с всички продукти. На две кори слагаме плънка по дългата страна на кората, а останалата част от кората намазняваме и навиваме на стегнато руло.
След като тава се запълни намазняваме рулата тиквеник отгоре с четка и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15 минути и след това продължаваме на 175 градуса още 40 минути.
В касерола приготвяме сиропа, докато се пече тиквеникът. Към чаша вода прибавяме чаша захар и 2 пак. ванилия.
Щом заври сиропът, засичаме до 5 минути и изключвате.
Отстраняваме от котлона и оставяме да изстине. Горещият тиквеник заливаме с изстиналия сироп. Всяко руло нарязваме на 4.
Сиропираният десерт е много вкусен.