БЮДЖЕТ 2021: Приходите са по-малко от разходите, дефицитът е 3,9%

Правителството планира приходи в размер на 47 645 000 000 лева. Срещу това, обаче, още от сега е предвидено да изхарчим 52,5  милиарда лева. Или с други думи – 5 милиарда повече от приходите в хазната. И още – допуска се тегленето на нов дълг от 4,5 милиарда лева.

Най- много пари се насочват към социалната сфера – над 18 милиарда лева, предава Нова ТВ.  Две от новите мерки, които са разписани в документа- детски надбавки ще взимат всички деца, без значение какви доходи имат родителите им. Въвежда се и нова помощ – еднократна, при приемане и записване на дете в 8 клас.

И още приоритетите в бюджет 2021  година. Отново имаме рекордно голям бюджет за сигурност и отбрана – предвидени са близо 5 700 000 000 лева. И перо здравеопазване, особено на фона на кризата с COVID – 19.  Повишават се парите за здравната система. Те вече ще са в размер 6 433 000 000 лева.

Повече пари за пенсии, заплати и помощи носи със себе си бюджетът за следващата година. В общата сметка са включени и допълнителните 50 лева, които всеки пенсионер ще получава в първите три месеца на 2021 г.

„2 118 500 пенсионери получават сумата от 105 925 000  – близо 106 млн. за 50-те лева, които в условията на епидемия получават всички пенсионери”, обясни премиерът Борисов.

В сметката за догодина е разписано минималната пенсия у нас да стане 300 лева, а най-ниската заплата – 650 лева.

„Очаквано, повишаването на минималната работна заплата е разумно. Това увеличение няма да се отрази толкова тежко върху работодателите”, смята социалният министър Деница Сачева.

В бюджета за догодина намериха място и анонсираните надбавки за всички деца. Така от 1 януари всяко дете ще получава помощ от държавата без значение какви са доходите на родителите му. Помощта за едно дете е 40 лева, за 2 деца – 90, а за 3 деца – 135 лева.

„Дават се права, не пари. Даваме право на всяко дете в България родителите му да могат да получават детски надбавки”, обясни Сачева.

И още – всеки първокласник и осмокласник ще получава еднократна помощ от 300 лева. Разписаните по-високи разходи за пенсии и заплати обаче притесниха работодателите.

„До тук, имайки предвид увеличените размери на тези социални плащания, се предвижда около 2 млрд. повече разходи през 2021 г. в сравнение с бюджета на 2020 г.”, каза изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

А в новия бюджет от синдикатите видяха възможност за още по-високи доходи.Опозицията обаче, не одобри изцяло сметката на правителството.

„В случая, аз мисля, че точно преди избори, в момента, хаотично и без икономическа, здравна, всякаква логика, правителството взема мерки, които имат по-скоро политическа логика”, каза Явор Божанков от БСП.

Наред с разходите, управляващите са посочили и максималният размер на нов държавен дълг за догодина. Който според текста не трябва да надвишава 4,5  млрд. лева.

Междувременно излезе и сметката на кабинета до 2023 година. В прогнозата си за следващите три години правителството предвижда замразяване на редица социални плащания.

Минималната заплата остава 650 лева. Възрастта за пенсиониране няма да расте, както и размерът на осигуровките. Не се предвижда и увеличение на максималния осигурителен доход – той остава 3000 лева.

Замразяват се и парите за майчинство. Тези прогнози обаче, често търпят промени, така че изнесените данни са валидни към този момент.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *