Днес в Кресна изплащат обезщетенията за закланите прасета

Днес в 10.00 часа в община Кресна започва изплащането на помощта от 300 лв., която държавата обеща за всички, които доброволно си заклаха прасетата, предвид обявената опасност от разпространение на болестта африканска чума, съобщи заместник-кметът на общината Валентин Стоичков. По график, утвърден от областната дирекция на Агенция по храните, в рамките на деня трябва да бъдат обезщетени всички бивши собственици на свине в гр. Кресна и с. Долна Градешница, за утре са оставени стопаните на прасетата в с. Горна Брезница, а в селата Сливница, Ощава и Стара Кресна хората ще си получат парите в празничните последни дни на седмицата.

Според В. Стоичков общият брой стопанства в община Кресна, които ще бъдат обезвъзмездени с помощта от 300 лв., е 330, което означава, че в домакинствата ще влязат общо около 100 000 лв. Броят на закланите прасета пък е 430, което сериозно се разминава с официално огласената бройка от 135 регистрирани животни на територията на общината.

Според местната управа това разминаване се обяснява с факта, че като регистрация са ползвани данни от миналата година, а купените тази пролет животни били гледани в задните дворове на кресненци без надлежно уведомление на властите.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *